Életmód

Akarod? Nem akarod?

Bár Európa nem zeng a szexuális zaklatással kapcsolatos botrányoktól, a jogalkotók elismerték, hogy a probléma nálunk is létezik. Készül az európai uniós irányelv, melynek rendelkezését Magyarország is figyelembe fogja venni a szabályozás kialakításakor.





Aki megtette az első lépést


A szexuális zaklatás tilalmát kimondó irányelv gondolatát Anna Diamantopolou, az EU foglalkoztatási és szociális biztosa vetette fel a tavaly nyáron New Yorkban tartott nemzetközi nőkonferencián. Diamantopolou maga is munkahelyi zaklatás áldozata volt: 19 évesen szexuális zaklatás miatt hagyta ott munkahelyét. Az irányelvet megelőző intézkedésnek szánja, hogy “csírájában fojthassák el a jelenséget”.






Mi meríti ki a szexuális zaklatás fogalmát?
Az irányelv értelmében szexuális zaklatásnak minősül minden olyan fizikai és szóbeli cselekedet, amely nem kívánt szexuális jellegű kapcsolattal jár. A megalázó fenékre verés, a durva, obszcén megjegyzések minden bizonnyal ilyennek minősülnek. De mi helyzet a kolléga udvarlásával, a pajzán viccekkel, a kedves bókokkal? Vajon a jövőben ezeket is száműznünk kell a munkahelyekről?


A szexuális zaklatás megítélése országonként és kultúránként különbözik. Az Egyesült Államokban például európai szemmel szokatlanul tágan értelmezik a szexuális zaklatás fogalmát.







Hol a határ?

Az amerikai gyakorlat
Egy hatéves kisfiút például azért tiltottak el az Egyesült Államokban egy napra az iskolalátogatástól, mert megpuszilta (azaz szexuálisan zaklatta) egyik osztálytársnőjét. Ami nálunk egyszerű bóknak minősül – például ha egy kolléganőnek megdicsérik az öltözékét -, azért Amerikában már könnyen pert akaszthatnak az illető nyakába.






Egyesült Államok kormányának felmérése szerint 1994-ben a nők 44 százaléka tapasztalta már a nemkívánatos szexuális figyelem valamilyen formáját munkahelyén.
A felmérés szerint a nők háromszor-négyszer gyakrabban szenvednek el ilyen atrocitásokat és kilencszer gyakrabban hagyják el munkahelyüket szexuális zaklatás miatt, mint a férfiak.


Az ilyenfajta kártérítési pereknek nagy bírói gyakorlata alakult ki, elképesztő kártérítési összegekkel. A rekordot egy ügyvédi iroda alkalmazottja tartja, akinek hétmillió dolláros kártérítést ítélt meg a bíróság azért, mert főnöke megdicsérte a kebleit.






Évente mintegy tízezer zaklatásos pert indítanak az amerikai nők, a legkülönfélébb esetekben fedezve fel megaláztatásukat. Egy pennsylvaniai professzorasszony például szexuális zaklatás miatt pert indított kollégája ellen, aki Goya Meztelen Maya című festményét akasztotta ki a falra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top