Életmód

Anyaság és karrier

Mit tehetnek azok a nõk, akik gyereket is akarnak, de karrierjüket sem szeretnék feladni? Számukra a távmunka vagy a részmunkaidõs állások jelentenék a megoldást. Egyelõre azonban kevés lehetõség van ezekre Magyarországon.





A munkerőpiac követelményei megosztják a fiatal nőket. Egyesek családjuk mellett döntenek, és véglegesen feladják saját munkájukat. Mások a karrierjüket választják, és gyermekeik kapnak másodlagos szerepet az életükben. A válási statisztikák számai az ilyen családok esetében a legnagyobbak, akárcsak a pszichésen sérült gyermekek aránya.

Az egyetemet vagy főiskolát végzett nőknek még nehezebb a helyzetük, a számukra megfelelő munkakörökben a cégek nem kínálnak rugalmas munkavállalási megoldásokat.

A Grafológiai Intézet szervezésében 2000 szeptemberében indult a Főnix program, amely az anyaság és karrier közös megvalósításában próbál segíteni a fiatal nőknek. Keveházi Katalin, a program vezetője szerint egyelőre inkább az anyák önismeretének fejlesztésére van lehetőség

Fiatal anyaként kétségtelenül azoknak van a legnehezebb dolguk, akik gyermekük nevelését maguk szeretnék kézben tartani, de karrierjüket sem akarják végleg feladni. A kettő összeegyeztetési szinte lehetetlen. A fiatal anyáknak saját problémáikra is választ kell találniuk. A szülés és a gyermekgondozás miatt elszakadnak a világtól, elvesztik önbizalmukat.

Képesek lesznek-e újra munkát vállalni, hogyan fogják összeegyeztetni családjukat és karrierjüket, egyáltalán kapnak-e még lehetőséget a munkaadóktól – általában ezek a kétségek gyötrik az újrakezdést fontolgató anyákat. “A fiatal anyáknak tudniuk kell, hogy nem szabad feladniuk a munkakeresést, hiszen ötven lehetőségből talán egy, ha bejön. Kitartással azonban sikereket lehet elérni” – mondta el a FigyelőNetnek Keveházi Katalin.





Ha egy nő önéletrajzában több éves “csendet” fedeznek fel a munkaadók, általában be sem hívják a felvételi beszélgetésre. Az álláslehetőségek és a fiatal anyák elvárásainak összekapcsolása a Főnix program egyik fő célkitűzése. Igyekeznek a munkaadóknak is bebizonyítani, hogy a gyermekes nők rugalmas foglalkoztatása nem jelent hátrányt számukra. Egyelőre azonban kevés sikerrel. “A cégek elméletben támogatják programunkat, de mihelyt konkrét állásajánlatokról lenne szó, visszakoznak” – mondja Keveházi Katalin.

A cégek ugyan kínálnak rugalmas munkákat, például call centerekben vagy ügyfélszolgálati osztályokon, de ezekekre a munkakörökre a diplomás anyák túlképzettek. Még akkor sem szívesen alkalmazzák őket, ha hajlandóak lennének ilyen munkát vállalni.

Az is előfordul, hogy a cégek újraalkalmazzák a már korábban náluk dolgozó anyát, ha számukra értékes munkavállaló és nem akarják elveszteni. “Tapasztalataink szerint azonban új, rugalmas pozíciók teremtésére nem hajlandók” – mondja Keveházi Katalin

A Főnix program keretében a fiatal anyáknak a munkavállalás szempontjából lényeges vonásaik feltárására van lehetőségük. A pszichológiai és személyiség teszt, valamint a személyes konzultáció során a fiatal nők tisztázhatják képességeiket, készségeiket, érdeklődési körüket, motivációs bázisukat, adottságaikat, munkával szemben támasztott saját elvárásaikat. Az önismeret növelésével könnyebben tudnak helyt állni a munkaerőpiacon.

A holtponton túljutnak ezzel, annak ellenére, hogy a program elvégzésével nem találnak rögtön állást. A rehabilitációs felkészítéssel újra felveszik a kesztyűt, önbizalommal vágnak neki a jövőnek. Egyesek továbbtanulnak, mások saját vállalkozást indítanak be. Ismerősök segítségével vagy szerencse folytán részidős munkát találnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top