Életmód

NIKE Budapest Nemzetközi Félmaraton: A legyõzhetõ távolság!

Lefutni a 21097.5 métert, azaz a félmaratont, a nevével ellentétben egyáltalán nem fél teljesítmény. Sõt! Egy igazi kihívás, amelyre bármely nõ, aki kipipálta az élete során, bizony büszke lehet.

A valamivel több mint 21 kilométer – Budapest-Budakeszi távolság – futva, egy kényelmes autó pár perces suhanása helyett, sejtekig ható örök élmény, amelyre büszkék lehetünk!


A felkészülésről:





A félmaratonra készülni kell! Gyűjteni a kilométereket, megérezni a futás, az izzadságcseppek, a holtpontok ízét hétről-hétre, hogy a nagy napon az elsőtől az utolsó méterekig a mosoly kísérje lépteink. Majd a Városliget több ezres tapsoló közönsége előtt a célban diadalittasan csapjunk a levegőbe: „Megcsináltam! Legyőztem önmagam és a félmaratont!” A legfontosabb, hogy élvezzük a futást, az edzés legyen a mindennapjaink újabb örömforrása.

A nagy nap előtt teljesítsünk rövidebb távokat és a felkészülés részeként verseny-körülmények között is próbáljuk ki magunkat, hogy minél jobban megismerjük testünk rejtett üzeneteit. Semmiképp se legyen ez az első futóverseny ahol elindulunk! Előtte álljunk rajthoz rövidebb távokon, ahol egyrészt megismerhetjük önmagunkat, másrészt kitapasztalhatjuk, hogy melyik a legkényelmesebb futófelszerelésünk, illetve megtudhatjunk a versenyek rendszerét, hangulatát.






A táplálkozásról:


A verseny előtti napokban lehetőleg szénhidrátban dús ennivalókat fogyasszunk, például tésztaféléket (lehet édes vagy sós), ami kellő energiát adhat a kihívás napján. A rajt reggelén már csak könnyű élelmiszereket együnk, és ne akarjunk újítani, valami csodaszert kipróbálni, inkább a már megszokott reggelinket falatozzuk. A félmaraton alatt a négy kilométerenként kialakított frissítő állomások választékából (víz, izotóniás ital, szőlőcukor és banán) pótolhatjuk a verseny alatt felhasznált kalóriákat.



Néhány tanács a verseny idejére: 







A rajt előtti bemelegítést vegyük komolyan
A rajt előtti bemelegítést vegyük komolyan, és melegítsünk be a színpadon lévő edzők tanácsait követve vagy alkalmazzuk a megszokott mozdulatainkat! Nagy segítség, ha van valaki, aki végig velünk fut, ez jó indok a családtagok és a baráti társaság aktivizálására. Ha első alkalommal mégsem támaszkodhaszt ilyen segítségre, akkor nyugodtan csatlakozhatsz a rajtnál másokhoz, de ne ragaszkodj az esetleg túl gyors vagy lassú tempójukhoz. A Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton előnye, hogy több ezren indulnak, így sosem érzed magad egyedül.

Ha augusztus végén mégis úgy érzed, hogy a rendszeres tréningek ellenére a félmaraton túl nagy falat a számodra, válaszd a félmaratont párban (13 + 8.1 km) vagy a 3.5 km-es Nike Ligetkört, amelyet 2003. augusztus 31-én, a 18. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton keretén belül rendeznek a Városligetben.

Legyen bárhogy is, a lényeg, hogy élvezd és érezd jól magad az edzéseken, a versenyeken, mert minden egyes lefutott kilométerrel tettél valamit azért, hogy fittebb, edzettebb, egészségesebb, vonzóbb és fiatalabb legyél!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top