Életmód

Milyet vegyél?

A ma már hatalmas joghurtválasztékból érdemes jól megnézni, mit is veszel meg. Nem az ízesítés számít, hanem, hogy igazi, élõflórás legyen a termék.

Egyes országokban, amelyek közé Magyarország is tartozik, csak az élő, grammonként legalább 10 millió baktériumot tartalmazó kultúrával készített joghurtot lehet csak joghurtnak nevezni.






Ezek a kultúrák különleges élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek közül legelterjedtebbek a Lactobacillus Bulgaricus és a Streptococus Thermophilus, de ezeken kívül a joghurtok tartalmazhatnak más kultúrákat is.

Éppen ezek az élő és aktív kultúrák miatt az igazi joghurtot hűtve kell tárolni és ahhoz, hogy a frissességük és minőségük az optimális szinten maradjon, nem tarthatóak el túl sokáig. Fontos, hogy megtanuljuk felismerni a különbséget az élő joghurtkultúrát tartalmazó igazi joghurtok és az olyan termékek között, amelyeket bár ugyanúgy hívnak, de hiányoznak belőlük a lényeges alkotóelemek.






A hőkezelés, ultrapasztőrözés ugyanis elpusztítja az élő joghurtkultúrát, a joghurtnak viszont aktív, élő joghurtkultúrát kell tartalmaznia. A modern kutatások szerint ezek az élő joghurtkultúrák fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban és egészségünk megőrzésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top