Életmód

Strandröplabda

Képzeld csak el, amint lábad a meleg homokba süpped, bõrödön a napsugarak kergetõznek, közelrõl hallod a pancsoló strandolók vidám zaját, - és te is bármikor csatlakozhatsz – izmaid megfeszülnek, és csak a labdára koncentrálsz. Kell ennél jobb kikapcsolódás?




Tény, hogy hazánkban a vízpartokon megszaporodtak a röplabdahálók. A hálón kívül már nincs is szükségünk másra, mint egy bőrből készült, megfelelő keménységű röplabdára (sérülések elkerülése végett), lehetőleg minél feltűnőbb színben. A labda keményebb legyen, mint a teremröplabda esetén. Az öltözékkel nem kell sokat bajlódni: a fürdőruha tökéletesen megteszi, különösen a barnulni vágyóknak.






Miért a strandröplabda?


Ha a nyaralás vagy a hétvégi strandolás közben sem szeretnél lemondani a testedzésről, és ráadásul jobban szereted a csapatjátékot, mint a magányos kocogást vagy úszást, akkor a strandröplabda igazán jó választás. Mivel említettük, csapatjátékról van szó, igazán jó szórakozást nyújt egy baráti társaságnak. A strandröplabda megmozgatja az egész testet (homokban nehezebb mozogni, mint szilárd talajon), fejleszti a reflexeket, a koordinációs készséget, hiszen folyton helyezkedni kell a pályán, hogy a labda ne érjen földet. Előnye még, hogy könnyen elsajátítható.





Mindezek mellett remek megoldást jelent azoknak, akik szeretnének lebarnulni, de nem szívesen aszalódnak órákig a napon fekve. Ezt a fürdőruhában való mozgás tökéletesen helyettesíti. Ha már elegünk van a melegből és a fitnessből, akkor csak pár lépés és felfrissülhetünk a tó, a folyó vagy a tenger vizében. Felhevült testtel sose ugorjunk a vízbe; a másik jó tanács, hogy ne feledkezzünk meg a naptejről, mert az önfeledt sportolás közben szinte észrevétlenül leéghetünk.






Röviden a szabályokról


A strandröplabdát általában két fős csapatok játsszák, de lehet három és négy fős csapatokat is alkotni. A szabályos pálya 9×18 méter, a háló magassága nők esetében 2,24 m, férfiaknál 2,43 m. A játék lényege, hogy az ellenfél térfelén a földre essen a labda. Egy térfélen összesen háromszor lehet a labdába érni, majd az ellenfélhez kell átütni. A szervát a hátsó vonal mögül kell indítani, a támadás pedig nem történhet ujjbeggyel. A csapatok maximum három játszmát játszanak, az első kettő huszonegy pontos, döntetlen esetén a harmadik küzdelem tizenöt pontig megy.


Egy kis történelem





A strandröplabda örömeit a feljegyzések szerint először Kalifornia partján élvezhették 1927-ben. (Akkor még hatos csapatokban.) Az ötvenes években az Egyesült Államokban már nyílt bajnokságokat tartottak. Az első strandröplabda világbajnokságot 1987-ben rendezték Rio de Janeiróban, Brazíliában. A sportág 1996-ban vonult be az olimpia történetébe, Atlantában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top