Életmód

A hordozóolajok és hatásuk

A hordozóolajok közül több önmagában is hatékony bõrápolószer - legalább olyan jó hatásúak, mint sok gyári krém.





Csak a hidegen sajtolt, friss olaj alkalmas bőrápolásra. Többfélét is össze lehet keverni, a bőr típusától függően. A hordozóolajok magukban is hasznosak, de ha illóolajat keversz beléjük, finom masszázsolajat nyersz.

Frissítő masszázshoz fenyőfélék olajait használd, nyugtató masszázshoz levendulát, fahéjlevelet, mandarint, narancsot.
Izomlazító masszázshoz: rozmaring, levendula, cajaputi, borsmenta (ebből csak egy csepp kell!). A bőr rugalmassá tételére 100 ml mogyoróolajhoz 10 csepp rózsafa illóolajat keverj. Ezt hetente kétszer masszírozd a bőrödbe.

Ha otthon is szeretnél megpróbálkozni masszázsolaj készítésével olíva- vagy napraforgóolajat kell beszerezned, ezekben oldhatod az általad kiválasztott illóolajat. Általában 100 ml olajhoz 20-30 cseppet adhatsz.

Avokádóolaj:
Sűrű, viszonylag gyorsan romló olaj, száraz és vízhiányos bőrre való. Hatásosan enyhíti az ekcéma tüneteit is. A- és B-vitamint tartalmaz, a bőr rugalmasságát fokozza a jojobaolajhoz hasonlóan mélyen beépül a bőrbe. 





Búzacsíraolaj:
sajnos szintén viszonylag könnyen avasodik, viszont nagyon jó hatású a vízhiányos, ráncképződésre hajlamos bőrre.

Édesmandulaolaj:
gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású, kisbabák ápolására is alkalmas. Gyorsan romlik. Mindenféle bőrtípusra ajánlott.

Jojobaolaj:
egyáltalán nem avasodik és képes a bőrt normalizálni, azaz kiegyensúlyozni a működését. Emiatt faggyútermelést-szabályozó és hidratáló hatása is van. Mélyen hatol a bőrbe, bőrregeneráló, nyugtató hatású. Minden bőrtípusra jó, különösen száraz bőrre ajánlott.

Mogyoróolaj:
száraz és erősen igénybevett bőrre jó.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top