Életmód

A hónap témája

A láthatatlan fal, amellyel az elmebetegeket vesszük körül, gyakran a felületes ismeretekbõl, az információhiányból épül. Májusi számunkban a skizofréniával kapcsolatos tévhiteket igyekszünk eloszlatni. Cikkünkbõl kiderül, milyen tünetek jelzik a tudathasadást, s melyek a legmodernebb eszközök, amelyeket az orvosok bevetnek a kór elleni küzdelemben.




– Szombat volt. Egy presszóban kávéztam, amikor elment előttem egy gyönyörű kislány az édesanyjával — meséli a harmincnyolc éves, egészségesnek tűnő, jóképű férfi. Azt kérdeztem magamtól: nekem miért nincs feleségem, gyerekem? Melegség öntött el. Az édesanyám jutott eszembe. Hihetetlen jó kedvem támadt, úgy láttam, mindenki mosolyog, kedvesek az emberek. Eldöntöttem, hogy hazautazom Somogyba, meglátogatom anyut… Azt hiszem, ezzel a túlzott optimizmussal, jókedvvel kezdődött nálam az elmebaj, és ezt az érzést kötöm az összes rohamomhoz. Mert én bolond vagyok, tudom – mondja mosolyogva.
– Később a munkahelyemen többször kérték, hogy menjek orvoshoz, mert furcsán viselkedem, de én nem hallgattam senkire. Kiröhögtem, aki azt mondta, hogy megváltoztam, aki pedig állította, hogy furcsán forog a szemem, azt meghívtam egy fröccsre. A jókedv, a gátlástalanság mindig három napra tört rám. Aztán egy alkalommal, amint a daru közelében álldogáltam, egy ismeretlen hangját hallottam. Azt mondta, én irányítom a gépet, hiába ül fenn a darukezelő. Ettől kezdve nem a munkámat végeztem, hanem képzeletben a darut irányítottam, és komolyan hittem abban, hogy földön kívüli erővel rendelkezem. Mániámmá vált, hogy sugárzom a harmóniát, csak akkor és ott van rend, ahol én vagyok – mondja, és úgy nevet, mintha egy film különösen vicces jelenetét mesélné.

(Riportunk elkalauzolja olvasóinkat a pszichiátriai betegek Szigony utcai Harmónia Klubjába. Megtudhatjuk, hogy a szociális munkások, szakemberek, alapítványok milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az elmebetegek teljesebb életet élhessenek.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top