Életmód

Zsírok

A zsír szó rémesen hangzik, ugye? Akkor is, ha olyan összetételekben szerepel, mint testzsírszázalék (brrr), zsírégetés (ez már jobban hangzik) vagy zsírbevitel (ez a csúcsszörnyû).

Pedig mindenkinek szüksége van bizonyos mennyiségű testzsírra, hiszen enélkül a szervezet nem működik megfelelően. Épp ezért van, hogy pl. az anorexiában szenvedők, miután felélték szervezetük zsírtartalékát, nem menstruálnak. Mégpedig azért, mert a hormontermelésben is zavarokat okoz a hiánya.








lenmag
A szükséges tartalék

A férfiak és nők szervezetében eltér a szükséges testzsírszázalék. A nők esetében 5-10 %-kal több a kívánatos minimum. Egy egészséges ember szervezetében, legalább 70000-150000 kalóriányi energia tárolódik zsírként (8,5-14 kg és ez általában normális testzsírszázalékot jelent!)
Szintén jó tudni, hogy a zsírsavak egy részét elengedhetetlenül szükséges a táplálkozással bevinni. Ilyen pl. a linolsav és az alfa-linolénsav, melyeket nem tudunk előállítani. Ezeket a halolaj, a lenmag, a dió, a tökmag és a búzacsíra tartalmazza ezeket, de legkedvezőbb arányban a lenmag.

Vannak olyan zsírsavak is, amelyeket csak a nem emészhető szénhidrátok – azaz a rostok- lebontása során tud előállítani a szervezet, de ha hiányoznak, akkor a vastagbél sejtjei pusztulnak, fala elvékonyodik és elkezdődik a káros anyagok fokozott visszaszivárgása a szervezetbe.


Zsír a vérben





Avagy a koleszterin. Hajlamosak vagyunk mindenfajta koleszterintől hisztérikusan félni, pedig vannak jó koleszterinek is. Az LDL az, amelyik lerakódik az érfalra, és érelmeszesedéshez vezet. A másik, a HDL viszont felveszi az érfalból az LDL-t. A mozgás a HDL, a passzív életmód és a dohányzás az LDL szintjét növeli. Ugyanúgy, mint a zsírszegény diéták.






Alapszabályok

• A felesleges zsír és szénhidrát elraktározódik, tehát ameddig valaki többet eszik, mint amennyire szüksége van, biztosan hízni fog.
• A zsírmentes illetve túlságosan zsírszegény diéta nem jó útja a fogyásnak. Egyrészt növeli a “rossz” koleszterin szintjét, másrészt általában túl sok szénhidrát fogyasztását jelenti, mert a zsírban legszegényebb táplálékok egyben a legjobb szénhidrátforrások.
• A szénhidrátban túlságosan gazdag ételek, illetve a vércukorszintet gyorsan emelő szénhidrátok fogyasztása gátolja a zsírbontást, viszont kifejezetten segíti a zsírraktározást.
• Kevés vagy semennyi szénhidrátot sem tartalmazó étkezés után nő a zsírbontás.
• A zsírszükségletet elsősorban hidegen sajtolt növényi olajakból illetve az olajos magvakból (pl dió) érdemes fedezni.

A feleslegtől pedig a kardioedzések szabadítanak meg, amelyek nem a szabad szénhidrátot, hanem a raktározott zsírt kezdik égetni. Hajrá! De csak egészséges határig!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top