Életmód

Lekókadás rügyfakadáskor

Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, amikor ébred a természet, hosszabbak lesznek a nappalok, nem kell sötétben kelni, és sötétben érkezni.




Kiszabadulunk a “hó fogságából” és élvezzük a tavasz első sugarait. Vagy mégsem? A sok szépség ellenére sokaknak inkább a fáradtság, kimerültség jut eszébe? Kimerült a szervezet vitaminkészlete? A XX. század végén is csak a táplálkozásra, ezen belül a vitamin és az ásványi anyagok hiányára vezethető vissza a tavaszi fáradtság?

Sokáig a vitaminhiány volt az egyetlen magyarázat tavaszi fáradtságra, ami bágyadtsággal, aluszékonysággal, esetleg fejfájással is járhat. Mára azonban már máshogy gondolják a szakemberek. Hiszen ha a vitaminokkal lenne a gond, akkor a már télen is kapható számtalan gyümölcs és a mindenki által inkább túl sokat szedett multivitamin már megszüntetné a problémát.





Ne felejtsük el azonban, hogy biológiai óránk nem csak a napokat, hanem akár évszakokat is tud követni. Sok betegség van, ami évszakról-évszakra minden más ok nélkül más-más tüneteket produkál. A legújabb elmélet szerint a tavaszi fáradtság is leginkább egy hormontermelési egyenetlenségnek köszönhető.

A szervezetben a szerotonin hormon szintje ilyenkor a legalacsonyabb, és ez okozza a kellemetlen tüneteket. A megoldás tehát nem a még több, különösen szintetikus eredetű vitamin, hanem a szabad levegőn töltött idő és a minél több testmozgás, ami emeli az endorfinszintet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top