Életmód

Gyakori baj: ciszták

Tompa alhasi fájdalmak, vagy menses késése miatt orvoshoz forduló fiatal hölgyeknél gyakran találni kisebb-nagyobb, petefészekben elhelyezkedõ cisztát. A tünetek egyszerû fertõzés velejáróinak is tûnhetnek, mégis a baj nagyobb annál. Jobb utánajárni a dolognak…

Mi is az a ciszta?

A ciszták általában 5-6 centiméter átmérőjűnél kisebb, folyadékkal telt tömlők, melyek a petefészek állományán belül helyezkednek el.


Vizsgálati módszerek





A petefészek cisztáinak felismerése tapintással, szükség esetén ultrahangos vizsgálattal történik, melynek során általában egy sima falú, híg folyadékkal telt, jól körülhatárolt tömlőt látunk. Ez utóbbi azért is fontos lehet, hogy biztonsággal kizárjuk a petefészekben előforduló valódi daganatokat, melyek jó- és rosszindulatúak is lehetnek.

Az utóbbiak elsősorban idősebb életkorban jelentkeznek, és sajnos csak későn okoznak tüneteket. Szűrésük egyelőre megoldatlan.

A működési zavart okozó petefészektömlők legtöbbször nem igényelnek kezelést. Egy-két hónap alatt spontán felszívódnak, vagy elpukkadnak. Ezt a folyamatot gyógyszeres kezelés is elősegítheti, különösen, ha a menstruáció huzamosabb ideig elmarad, vagy a már korábban is meglévő ciszta kiújulásáról van szó.






Fogamzásgátló-védelem

A fogamzásgátló tabletták szedése legtöbb esetben megelőzi a tömlők kiújulását. Néha előfordul, hogy a tömlő megrepedését nagyobb, hasüregbe történő vérzés kíséri. Ez sokszor vizsgálatkor, vagy nemi élet mechanikus hatására következik be. Ez hirtelen jelentkező, szúrásszerű alhasi fájdalommal, esetleg hányingerrel, csuklással és ájulásérzéssel járhat. Mindenképpen folyamatos megfigyelést, amennyiben a tünetek romlanak, akkor hasi műtétet igényel.






Szövődmények bélmozgástól 

Szintén ritkán előforduló szövődmény, hogy a megnagyobbodott petefészek – a bélmozgások hatására -megcsavarodik, és így vérellátása jelentősen romlik. Ez is kifejezett fájdalommal jár, és műtéti megoldást igényel. A több hónapon keresztül meglévő, növekvő vagy kellemetlen tüneteket okozó cisztákat, ha maguktól nem gyógyulnak, megoperálják.

A műtét leggyakrabban hastükrözés (laparoscopia) útján történik, és lehetőség szerint csak a tömlőt távolítják el, a petefészek érintetlen, egészséges részeit megkímélik. Olykor “hagyományos” hasműtétre is sor kerülhet. Minden esetben operálni kell azonban, ha a rosszindulatú daganat lehetőségét nem lehet kizárni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top