Életmód

Ujjnyomással a fájdalom ellen

Fáj a fejünk, vagy a gyomrunkkal nincs valami rendben? Gyorsan bekapunk egy gyógyszert. Ázsiában, Kínában évszázadok óta ismernek más lehetõséget is: az akupresszúrát. Testünk megfelelõ pontját pár percig nyomjuk, s megszûnik a fejfájás, vagy a hányinger.




A hagyományos kínai orvoslásban tizenkét fő meridián van: hat jang meridián, amely az ég felől a földre, vagyis fentről lefelé vezet, és hat jin meridián, amelyen ellentétesen, lentről fölfelé áramlik az energia. Akkor vagyunk egészségesek, ha a qi egyenletesen működik a szervezetben, és a jang meg a jin között egyensúlyi állapot alakul ki. Beteggé akkor válunk, ha valamelyik oldal eluralkodik, és megszűnik a kiegyensúlyozott helyzet. Ilyenkor különböző módszerekhez nyúlunk, hogy újra megteremtsük a harmóniát. Erre jó eszköz az akupresszúra.

A meridiánok mentén helyezkednek el az akupunktúrás pontok, amelyek egymás tükörképei, a test mindkét oldalán megtalálhatók. A meridiánokat úgy lehet elképzelni, mint a vérereket, csak éppen nem vér, hanem energia kering bennük. A meridiánok mentén elhelyezkedő ingerpontokon nyomással lehet befolyást gyakorolni az energiaáramra. Testünkön több száz akupunktúrás pont található, ha tűvel kezelik azokat, akupunktúráról, ha nyomással, akkor akupresszúráról beszélünk.
Az akupunktúra módszerét évekig kell tanulni, s nem elég az elméleti tudás, csak hosszas gyakorlat után válhat valaki a vékony tűkkel végzett beavatkozás mesterévé. Az akupresszúrát az orvosokon, a képzett természetgyógyászokon kívül mi magunk is végezhetjük, csak ismernünk kell, hogy melyik pont nyomásával mit lehet elérni, hiszen a nyomással beindítjuk a szervezet öngyógyító mechanizmusát.
Az akupresszúra nem csupán megkönnyebbülésre, a fájdalom megszüntetésére szolgál, hanem gyógyítja az olyan mindennapi betegségeket is, mint a köhögés vagy az álmatlanság. Segítséget nyújthat az ízületi- és izombántalmak, emésztési gondok, keringési zavarok, anyagcsere-problémák, valamint légzőszervi megbetegedések gyógyításában, és csökkenti a fájdalmat fejfájás, migrén, hátfájás vagy ízületi fájdalom esetén.

Hogy az akupresszúra módszere mennyire nem áll messze tőlünk, az is mutatja, hogy a hirtelen fájdalom jelentkezésekor odakapunk, dörzsöljük, nyomogatjuk a fájós részt. Ez az öntudatlan mozdulat is jelzi, hogy érdemes többet foglalkozni az akupresszúra tudományával.

(A fájdalomcsillapítás néhány egyszerű, gyakorlati fogását megismerheted a Családi Lap februári számából.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top