Életmód

Megelõzés

A szexuális higiénia méltatlanul agyonhallgatott téma. Mintha még ma sem mernénk nyíltan beszélni errõl a "kényes" kérdésrõl. Rosszul értelmezett szemérembõl alig foglalkozunk azzal, miként kerülhetik el a nõk – és persze a férfiak is – a különbözõ fertõzéseket.




– A szexuális úton terjedő fertőzések sajátossága, hogy nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is megbetegíti, bár a tünetek a két nemnél eltérőek – figyelmeztet dr. Sziller István, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense. Például a trichomonas (egy hüvelyben élősködő, gyulladást, váladékozást okozó parazita) a férfiaknál még annyi gondot sem okoz, mint a nőknél, ezért nem is fordulnak orvoshoz. Férfiaknál viszont ez a fertőzés idővel prosztatagyulladáshoz, később meddőséghez vezethet. Talán ha tudnák, hogy a trichomonas még potenciazavarokat is okozhat, akkor komolyabban vennék, amikor az orvos hazaküldi nekik a gyógyszert. A nemi szerveket is megfertőző herpeszvírusról (genitális herpesz) kevesen tudják, hogy problémákat okozhat a szülésnél: ha az anya aktív genitális herpeszfertőzésben szenved, akkor a csecsemőt császármetszéssel kell világra segíteni, hogy újszülöttet megóvjuk a fertőzéstől.

A szexuális úton terjedő betegségek egyidősek az emberiséggel. De míg egykor a vérbaj, a szifilisz jelentett halálos veszélyt, ma az AIDS és az ugyancsak gyógyíthatatlan hepatitis B teszi kockázatossá a meggondolatlan szeretkezést. Az esetek számát elsősorban a felvilágosítással, az életmód megváltoztatásával lehetne csökkenteni.

Legfontosabb teendő a megelőzés. Mindenki felelős a saját egészségéért, és a nemi betegségek elleni védekezéshez megfelelő eszköz áll rendelkezésünkre, a kondom (óvszer). Sokféle gumióvszer kapható, minden pár megtalálhatja közöttük a számukra megfelelőt. Érdemes megfogadni azt a tanácsot, hogy új kapcsolatban csak óvszerrel szabad szeretkezni még akkor is, ha az együtt elvégeztetett első AIDS-teszt eredménye negatív. Három-négy hét elteltével ajánlatos megismételtetni ezt a vizsgálatot, mert a vírusfertőzés lappangási ideje három hét. Még ezután is érdemes ragaszkodni az óvszerhez. Csak ha már megismerték egymást, ha már tudják, hogy a másik nem csélcsap, nem váltogatja a partnereit, akkor dönthetik el, felhagynak-e a óvszerrel vagy sem.

(A szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésének lehetőségeiről bővebben olvashatsz a Családi Lap februári számában.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top