Életmód

Hüvelyszárazság – de miért?

Intim együttlét során a hüvely jeleket kap az agytól, mely beindítja a hüvely nedvesedését. Ahogy a szexuális vágy erõsödik, a folyamat is egyre erõteljesebb lesz, ez egyébként leginkább az izzadáshoz hasonló.





Miért jelentkezik a hüvelyszárazság?

Az ösztrogén női hormon, ami a női szervezet funkcionális működéséért felelős, aktiválja például a hüvelyi váladék termelődését is. Bármi, ami félbeszakítja, megzavarja az ösztrogén termelődését, okozhatja a hüvelyszárazságot.






A leggyakoribb ok a menopausa. A klimaxos nők 42 százalékának kell szembenéznie ezzel a kellemetlenséggel. A változó kor után a hüvely szövete sokkal vékonyabb lesz, és kevesebb nedvességet képes termelni. Az orvosok ebben az esetben legtöbbször hüvelyi síkosítót javallanak, amely eloszlatja a kényelmetlen érzést és megszünteti az irritációt.

Azok a klimaxon átesett nők, akik hormonkezelést kapnak, tapasztalják, hogy a hüvelyi síkosító használata orvosolja a kényelmetlen érzést. Különösen szükség van a kívülről érkező segítségre, ha a páciens nem reagál jól a kezelésre, nem is beszélve olyan esetekről, amikor fiatal nőknek kell valamilyen okból hormonháztartásába belenyúlni, ami hasonló tüneteket okozhat.






Okozhat orvosi vagy gyógyszeres beavatkozás hüvelyszárazságot?


Igen, számtalan olyan, a patikákban is kapható gyógyszer van, amely ezt a jelenséget okozhatja. Az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátló és fogamzást elősegítő tabletták, antibiotikumok, méhnyálkahártya-gyulladás és fekély elleni gyógyszerek, antihisztaminok mind ebbe a kategóriába tartoznak.

A méheltávolítás, az ezzel összefüggő műtéti beavatkozások, a kemoterápiás és röntgen besugárzásos kezelések egyik következménye is lehet hüvelyszárazság.






Van más is, ami szárazságérzetet kelthet?


Igen, még az olyan mindennapos dolgok is, mint egy szappan használata, vagy a túlzásba vitt tornagyakorlatok. Az intimzuhany és az óvszer használata is szükségessé teheti a mesterséges síkosítók alkalmazását.

Ne felejtsük el azt sem, hogy érzelmi és lelkiállapotunk szintén hatással lehet a hüvely nedvesedési képességére. Ha sok stressz ér, túl sokat aggódsz, vagy egyszerűen csak kimerült vagy, szinte “természetes” a száraz érzet kialakulása. Ha nem vagy mentálisan felkészülve a testi szerelemre, szinte lehetetlen, hogy szexuális vágy ébredjen benned.





A legfontosabb, amit érdemes megjegyezned: függetlenül attól, mi okozza a hüvelyszárazságot, ez a jelenség szinte természetes és könnyen kezelhető. Ráadásul van egy egyszerű, kézenfekvő segítség, méghozzá a síkosító zselé, ami a természetes nedvekhez hasonlít, és azok szerepét is tökéletesen átveszi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top