Életmód

Házipatika fájó végtagoknak

Mintegy 400 különféle betegséget sorolunk a reuma címszóhoz, melyek többsége ízületi fájdalmakkal jár. Kezelésükre, illetve amikor a baj lehûlésre vezethetõ vissza, igen hatékonynak bizonyulnak a házi szerek.

Árnika





Az árnikában található különféle hatóanyagok csillapítják a fájdalmat – 2 teáskanál szárított árnikavirágot öntsünk bele 1/4 liter forrásban lévő vízbe, hagyjuk fedő alatt 10 percet állni, majd szűrjük le. Áztassunk bele tiszta kendőt, kissé csavarjuk ki, és tegyük 15 percre a fájó ízületre. Szükség esetén naponta kétszer-háromszor alkalmazzuk.

Az árnikatinktúra is enyhíti a panaszokat. Ehhez 1/2 liter 30-40 százalékos alkoholba keverjünk 6 evőkanál szárított árnikavirágot és -gyökeret. Hagyjuk 12 napig állni, közben mindennap rázzuk fel. Végül lenkendőn át szűrjük le. Sötét üvegbe öntve tároljuk.
Alkalmazása: kevés árnikatinktúrát hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, és naponta többször masszírozzuk a fájó ízületbe.






Szalmavirágkúra


Kis felületű fájdalmak kezelésére alkalmas a szalmavirágokkal töltött zacskó: a kezelendő felületnek megfelelő méretű vászonzacskót töltsünk meg háromnegyed részig szalmavirággal, és jól kössük be.
Ezután öntsük le forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig.

Ha az idő letelt, préseljük ki belőle a vizet, és ellenőrizzük a hőmérsékletét. Legjobb, ha 40 Celsius-fok (ezt a zsákba dugott hőmérő segítségével állapíthatjuk meg).


Iszappakolás





Az iszappakolást több mint kétezer éve alkalmazzák a reuma és az ízületi fájdalmak gyógyítására. Nem csupán a benne feloldott növényi hatóanyagok, hanem a testre kiható egyedülálló hőátadás is hozzájárul a fájdalom enyhüléséhez. A sütőben 40 Celsius-fokra felmelegített iszappépet kenjük a bőrre, ennek következtében a szövetek hőmérséklete (kb. 3 cm-es mélységig) 1 Celsius-fokkal nő.

Hatására az adott területen megélénkül a vérkeringés, így a beteg testtájra több regeneráló tápanyag, enzim és hormon jut.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top