Életmód

A jelenség háttere és az elsõ alkalom

Menstruációnak nevezzük a méhnyálkahártya ciklusos lelökõdését, mely nõkben a nemi érettség korában rendszeresen, általában 28 naponta jelentkezik. A történteket nem érthetjük meg, ha alapjaiban nem ismerjük a jelenség kiváltó hátterét.





Az agy, eddig részben ismeretlen, szabályozási mechanizmusa indítja el a nemi fejlődést, majd kiteljesedést serdülőkorban. Az agyalapi mirígyben megindul a stimuláló hormonok termelődése és kiválasztása, mely aktivizálja és ciklusos működésre serkenti a petefészkeket. Élettani körülmények között az egyik petefészekben egy tüsző indul növekedésnek, mely szintén számos vegyületet termel, legfontosabb az ún. tüszőhormon (ösztrogén). Magában a tüszőben egy petesejt helyezkedik el, melynek élettani szerepe az utód létrehozásában való résztvétel.

A tüszőhormon, egyebek mellett, a méhnyálkahártya típusos változását hozza létre. A menstruáció után kb. 0,5 mm vastagságú nyálkahártya fejlődésnek indul, a sejtek gyorsan osztódnak és szaporodnak, mirígyek fejlődnek ki, és a méhizom felől dús érhálózat alakul ki.

A ciklus közepére (a menstruáció első napjától számított 14. napra) a nyálkahártya 4-5 mm vastagságú lesz. Az eddig emelkedő tüszőhormonszint kiváltja egy agyalapi mirígyben termelődő hormon (LH) hirtelen kiáramlását, mely 24 órán belül a tüsző megrepedését és a petesejt kilökődését okozza. A bevérzett tüszőben átalakulások mennek végbe, és fokozatosan sárgatest lesz belőle, mely szintén több féle hormont termel. Számunkra most az ún. sárgatesthormon, vagy progeszteron az érdekes.





Ez a hormon a méhnyálkahártya mirígyeit váladéktermelésre serkenti, és az esetlegesen létrejövő terhesség befogadására teszi alkalmassá. Egyéb hatásai is vannak, pl. az emlőkre, a szervezet vízháztartására, az idegrendszer stabilitására. A ciklus második fele ugyancsak átlagosan 14 napig tart. Ha nem jön létre terhesség, akkor a sárgatest sorvadásnak indul, hormontermelése csökken. Ennek következtében a méhnyálkahártyában bevérzések, elhalások keletkeznek, melyek a havi rendszerességgel jelentkező vérzéshez vezetnek. 

Az o.b. emlékeztet, hogy szűz lányok általában gond nélkül használhatnak tampont már az első menstruáció alakalmával is. Ennek oka, hogy mikor a női hormonok működésbe lépnek a hüvely már általában tág és rugalmas egy kisebb tampon befogadására. A hüvely bejáratánál lévő szűzhártyán egy természetes nyílás található. A szűzhártya nem egy merev lemez, hanem egy lágy és rugalmas hártya, így egy comfort mini tampon könnyedén használható anélkül, hogy azt megsértené. A kezdők részére gyártott tamponok keskenyedő, lekerekített csúcsa és karcsú formája, valamint selymesen sima felülete lehetővé teszi a tampon különösen gyengéd és könnyű felhelyezését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top