Életmód

Bevezetés az aromaterápiába

Az illóolajok csak látszólag ártalmatlanok. Komoly reakciókat válthatnak ki a szervezetbõl, ezért érdemes õket komolyan venni, és ugyanúgy, mint más gyógyhatású készítményeknél, felhasználásukra odafigyelni.

Néhány fontos tanács






• Hígítás nélkül, főleg belsőleg (orrcseppként, szájon át), ne alkalmazzuk.
• 7 éves kor alatt nem javallott használatuk.
• Ügyeljünk az alkalmazott mennyiségre!
• Beszéljük meg orvosunkkal alkalmazását, különösen kúraszerű felhasználás esetén.
• Ha az illóolajok nem segítenek a gyógyulásban, válasszunk más gyógymódot.








Rozmaring

Belső alkalmazás


Légúti megbetegedések
Ebben a tárgykörben a gyógynövények többféle módon, tulajdonságon keresztül is kifejthetik áldásos hatásukat. Részben a baktériumok fejlődésére gyakorolt gátló hatásukkal, részben pedig segíthetik a kóros váladék kiürülését.

Légzőszervre gyakorolt hatás
A kóros váladék kiürülését annak elfolyósítása révén segítik elő egyes illóolajok, amelyek alkalmazása főleg hurutos megbetegedések esetén javallott. Hasznos lehet ilyenkor a törpefenyő, ánizs, kakukkfű illóolaja. A kezelés történhet szájon át, inhalálással vagy a mellkason – illetve a légzőszerven keresztül – bejuttatva, a mellkas illóolajtartalmú kenőccsel történő bekenésével.

Szélhajtó hatás
Az illóolajok alkalmazása e területen is igen eredményes lehet, mert nem csupán megszüntetik a bélben lévő görcsös összehúzódásokat, de javítják a bél tónusát is, elősegítve ezzel egy kiegyensúlyozott tápcsatorna működést. Mindezek mellett fertőtlenítő hatással is bírnak, mellyel csökkentik az esetleges gyulladásos folyamatokat. Alkalmas erre a kömény illóolaja, de az ánizs vagy a kamilla teája is hasznos lehet.

Májra, epére gyakorolt hatás
Értékes illóolajos növény ezen a területen a borsos menta, annak teája, illóolaja, mely több tulajdonsága révén fejti ki áldásos hatását: elősegíti az epehólyag összehúzódását, serkenti a máj működését, ezzel az epetermelést, mellyel az epe hígabbá válva könnyebben ürül, gátolja az epekövek kialakulását, és szerephez jut görcsoldó és antibakteriális tulajdonsága is.

Gyomorerősítő, étvágyjavító
Az aperitívek nem véletlenül keserűek. Egyes keserűanyagok ugyanis, amelyek néhány illóolajos növényben is fellelhetőek, elősegítik a gyomornedv kiválasztását, ezzel javítva az étvágyat. A fehérüröm latin nevén Artemisia absinthium, mely innen már ismerős lehet, az abszint alapanyaga.










Külső felhasználás

Az illóolajos növények itt a vérkeringés fokozásával, a helyi vérbőség előidézésével, az erek tágításával, a helyi vérellátás fokozásával fejtik ki hatásukat, melynek révén csökkenek az izületi panaszok, reumás fájdalmak. Élen jár ebben a fekete mustár, melynek lisztjéből vagy illóolajából előállított készítményét a bőrön történő bedörzsöléssel alkalmazunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top