Életmód

Vizsgáld magad!

Az emlõrák idõben történõ felfedezését elõsegíti még az orvos által végzett tapintásos vizsgálat (ezt leggyakrabban nõgyógyász vagy sebész szakorvosok, és családorvosok végzik), és a bárki által elvégezhetõ emlõ-önvizsgálat.

A gyógyulás, túlélés és életminőség szempontjából döntő a felfedezett daganat nagysága. Amíg a 10 mm alatti tumorok esetében csak 10-15 százalékban vannak áttétek, és azok is a közeli, hónalji nyirokcsomókban, addig 18-20 mm daganatnagyságnál 40, a 40 mm-esnél pedig 70 százalékban kell közeli és távoli áttétekkel számolni. Az esetek 70-75 százalékában jelenleg is a nők maguk veszik észre mellükben a tumort, a csomót.

Világszerte erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a nőket megtanítsák az emlő önvizsgálatra (hazánkban is számos helyen van erre lehetőség: például a védőnők a középiskolákban, a háziorvosi rendelőkben, az emlőcentrumokban dolgozó orvosok és asszisztensek az emlővizsgálatok kapcsán foglalkoznak a nők oktatásával). Az emlő-önvizsgálatot érdemes már fiatalkorban megtanulni, mert akkor válhat igazán szokássá! Lényege, hogy havonta egyszer, azonos időpontban mindkét emlőt és azok környékét meg kell tapintani. Bármilyen változást tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!

Ne felejtsük: az egyetlen, bizonyítottan hatékony módszer az emlőrák felfedezésére a mammográfia! A klinikai vizsgálat és az emlő önvizsgálata csak kiegészítő, ám fontos, és ezért javasolt módszerek. 

1. Félmeztelenre vetkőzve állj a tükör elé, a két karodat lógasd le, és erős fényben figyeld meg, hogy a két melleden és környékén nincs-e alakváltozás, duzzanat, narancshéjszerű bőrráncosodás, továbbá, hogy nem húzódott-e be valamelyik mellbimbód (ha a két melled mérete nem teljesen egyforma, az természetes jelenség).

2. Emeld fel mindkét karodat, s az előbbi megfigyelést úgy folytasd, hogy közben a tükör előtt lassan jobbról balra, majd balról jobbra fordulsz.

3. Vedd a két melledet egymás után a két tenyered közé, és előbb vízszintes, majd függőleges csúsztatott mozgással tapintsd át őket. Figyeld, hogy nem tapasztalsz-e keményedést, csomósodást.

4. A bal karodat lógasd le, a jobb kezeddel tapintsd körbe a bal mellbimbódat a bimbóudvaron belül, majd enyhén préseld is össze, hogy nem szivárog-e belőle savós vagy véres váladék. Ugyanígy vizsgáld meg a jobb melledet is.

6. Feküdj hanyatt, tegyél a fejed alá kispárnát, a bal lapockád alá pedig egy összehajtogatott törülközőt hogy a melled kiemelkedjen. A jobb kezeddel tapintsd körbe a bal melledet és környékét. Ugyanígy vizsgáld meg a jobb melledet is.

7. Gyöngéd simító-nyomó mozdulattal tapintsd át bal melledet a jobb kezed összezárt középső 3 ujjának belső felületével (nem az ujjbeggyel!). Kívülről és alulról kezdve, egyre közelítve a bimbóhoz, körkörös kézmozdulatokkal haladj körbe. Az áttapintást úgy is végezd el, hogy a bal karod a fejed alatt van, és úgy is, hogy a törzsed mellett. Ugyanígy vizsgáld meg a jobb melledet is.

8. A bal karodat tedd a fejed alá, és a jobb kezednek az előbbiekhez hasonló mozgásával tapintsd át jobb hónaljadat, hogy nincs-e benne csomó. Ugyanígy vizsgáld meg a jobb hónaljadat is.

9. A bal karodat fektesd a törzsed mellé. A jobb kezeddel tapintsd körbe a kulcscsont feletti árkot. Ugyanígy vizsgáld meg a jobb kulcscsontodat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top