Életmód

A terápia

A rákbetegségek kezelési lehetõségei, köztük az emlõrák kezelése is nagyon sokat fejlõdött - a gyógyulás már nem jelent egyet a retteget emlõmûtéttel.




Az esetek 55-60 százalékában nem távolítják el a teljes emlőt, hanem emlőmegtartó műtétet végeznek, amely a daganat és a körülötte lévő emlőállomány kisebb-nagyobb részének eltávolításából áll. A hónalji nyirokcsomókat sem veszik ki minden esetben, egyre többször csak a daganathoz a nyirokutakon legközelebb eső egy-három nyirokcsomót veszik ki. A további kezelések a kivett daganat nagyságától és szövettani jellemzőitől függenek, illetve befolyásolja az is, hogy a nyirokcsomókban van-e áttét.





A sebészi kezelés után a tumorágyban vagy közelében maradt daganatsejtek elpusztítására besugárzást, a szervezet egyéb helyén lévő, illetve a véráramban keringő daganatsejtek elpusztítására pedig kemoterápiás gyógyszereket alkalmaznak. Bizonyos szöveti típusú daganatokat hormonterápiával kezelnek. Mivel daganatok sokfélék, előre nem lehet biztosan megmondani, hogy a beteg milyen kezelést fog kapni.

A kezelések mibenlétét és sorrendjét egy, több szakorvosból álló bizottság beszéli meg és közli a beteggel.

A kezelés előtt és alatt is nagyon fontos, hogy a beteg tegyen fel kérdéseket, törekedjen mindent megérteni, ne kételkedve vagy a bizonytalanságtól rettegve, kiszolgáltatottan szenvedje el a kezeléseket! Tudnia kell a várható mellékhatásokat és azok elhárításának módjait. Beszéljen olyanokkal, akik már átestek hasonló kezeléseken! Az onkológiai centrumokban és a rákellenes civil szervezetekben találkozhat gyógyult rákbetegekből kiképzett önkéntes segítőkkel, akik sok hasznos tanácsot adhatnak.





A kezelések hatására az előrehaladott emlőrákok túlnyomó részénél is egyre hosszabb idejű túlélést sikerül elérni. Az utóbbi években évente újabb és újabb, egyre hatékonyabb gyógyszereket állítanak elő, amelyek még áttétet okozó daganatokban is hatékonyak. A jövő a daganatok megelőzése, erre is ígéretes vizsgálatok folynak. A kezelések befejezése után a gyógyultaknak eleinte gyakrabban, később már csak évente rendszeresen meghatározott kontrollvizsgálatokon kell részt venniük. Fontos tudni, hogy az esetleges visszaesések is gyógyíthatók!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top