Életmód

Képernyõs környezet

A számítógépes munka stresszhelyzetet jelent, nagyobb figyelmet igényel, tágabbra nyílik a szem, ezáltal több könny párolog el, ráadásul a légkondicionálók miatt is szárazabb a levegõ.




Helyeslik a szemorvosok a számítógépes munkahelyek egészségesebb kialakításáról szóló, januártól érvényes egészségügyi miniszteri rendeletet. Naponta legfeljebb 6 óra hosszáig tarthat a monitor előtti munka, óránként 10 perces szünetekkel. Fáradságérzés, fejfájás, esetleges szemfájdalom, viszketés, gyulladásszerű érzés figyelmeztethet a túlzott használatra.

Gondot okozhat a kényelmetlen munkahelyzet, az asztal, a szék és a monitor rossz elhelyezése, a nem megfelelő világítás. De ezeken a jogszabály értelmében változtatni kell, a régi munkahelyek januárig kaptak erre haladékot.





Legmegfelelőbb, ha a képernyő középvonala a nézővonal alatt 5–10 fokkal lejjebb helyezkedik el, így kicsit lefelé nézve szemléljük a monitort. A képernyő „kihozhat” olyan már meglévő szemproblémákat – kis fénytörési hiba, asztigmatizmus, könnytermelési zavar –, amelyek eddig nem okoztak panaszt.

Ezért kötelező az évenkénti szemorvosi vizsgálat. Akinek pedig a látása az adott munkatávolságra már nem megfelelő, annak szemüveget kell viselnie, amelynek költsége 2002-től a munkáltatót terheli. Nem számít viszont – sajnos – munkaszemüvegnek a jobb komfortérzetet adó, bizonyos fénytartományt kiszűrő, enyhén színezett okuláré, bár ebbe is helyezhető dioptria.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top