Életmód

Közepes intenzitású órák

Az iskolai évek után egyre kevesebb nõ sportol tovább, és a házimunkát leszámítva alig végez fizikai munkát. Az inaktív életmód miatt a nõk többsége egyrészt túlsúlyossá válik, másrészt elgyengülnek a tartóizmok, amely hanyag testtartáshoz és az ágyéki gerincszakasz fájdalmához vezethet.

Egy idő után az izomszövetek csökkenésével párosulhat a csontsejtek elhalása, vagyis megindul a csontritkulás. Ezért fontos, hogy ne hanyagoljuk el izmaink erősítését.





A fitneszklubok többféle, kifejezetten az erőfejlesztést, testépítést szolgáló órát kínálnak. Ezek az órák közkedveltek az irodai, szellemileg megterhelő munkát végző nők körében, hiszen ezek az órák általában „fáradt fejjel” is könnyen követhetőek. Nincsenek megerőltető, túl intenzív mozgásformák, és a memóriánkat komolyan igénybe vevő koreográfiák – tehát nem kell gondolkodni. E típusú órák azért is népszerűek, mert minden zenére és csoportosan történik, így sokkal szórakoztatóbb, mint az egyéni erősítés.





Az általános erőfejlesztés vagy saját testsúlyunkkal és izomellenállásunkkal történik, vagy kézisúlyzók, lábsúlyok, gumiszalagok segítségével. Az alakfomáló órán az erősítő gyakorlatok a nők kritikus izomcsoportjaira – farizom, combizom, hasizom – koncentrálódnak. Az alakformálás történhet súllyal vagy anélkül.

A kondi órák egy kicsit mozgalmasabbak az alakformálónál. Itt már van koreográfia, amely általában közepes intenzitású, könnyen követhető. Fontos szerepe van az erősítésnek, tehát ezek az órák kifejezetten erősödni vágyóknak, és a hosszabb kihagyás után visszatérőknek ajánlott. A legtöbb klubban nem különböztetik meg a kétkezes súlyzós, erősítő órákat, de ha mégis, ennek a típusnak pump a neve.






A közepes intenzitású órák közé soroljuk a köredzést, amely – hasonlóan a step körhöz – az aerobic koreográfia-erősítés-nyújtás váltogatását és többszöri ismétlését foglalja magába, csak step-pad használata nélkül. Ez egy változatos, izomerő-állóképesség fejlesztő óra, amely igen közkedvelt.


Az utóbbi pár évben terjedt el a gumiszalagos, Thera-Band alakformáló, terraerobic. A gumiszalagok eltérő színűek és vastagságúak, így mindenki megtalálja a saját edzettségének megfelelő Thera-Band-et. A vékonyak elasztikusabbak, így könnyebb velük dolgozni, a vastag szalagok használatához pedig már komoly izomerő szükséges. Végtagjaink hatásosan formálhatók ezen a módon (kézre-lábra kötve kis kiterjedésű mozdulatok ismétlésével).





Néhány fitneszklub órarendjében megtalálható a gerinctorna és a streching is. A gerinctorna preventív jellegű nyújtó, erősítő, lazító óra, amely a tartásjavításra, nyak-, hát-, derékproblémák megelőzésére, javítására szolgál. A streching órán csak nyújtó és lazító gyakorlatok szerepelnek, amelyek hatásosak nagyobb terhelés után – pl. egy kemény step órát követően –, de önmagában is ajánlott, hiszen ez nem más, mint egy óra könnyed kikapcsolódás szakszerű mozgásformába öntve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top