Életmód

Kell egy csapat – vedd a bátorságot!

Ha a fizetési napokon túl is jókedvûen szeretnél munkába menni, szükséged lesz egy ütõs csapatra. Ha úgy gondolod, hogy nem a legmegfelelõbb a hangulat, nehézkes a munkavégzés, vedd a bátorságot, és tedd meg az elsõ lépést!


Mit érhetsz el?






Egy szürke hétköznap még nem a világ vége, de ha már az egyébként szőke srácokat is szürkének látod, akkor talán már érdemes a változtatáson gondolkozni. Egy összeszokott „team” gyorsabban, hatékonyabban dolgozhat, és ha sok jó barátot szerzel, már észre sem veszed, hogy este 11-kor is az „502-esben” robotolsz.






„Reggel az asztalodhoz érve forró kávé vár, a friss újságok még érintetlenül hevernek az asztalodon, és a számítógéped már elő is van készítve a munkára. Napközben a nyári hőség ellenére hűvös van az irodában, hiszen többször is megkérdezik, meleged van-e, vagy netalántán fázol. Ebédszünetben kellemes társasággal fogyaszthatod el a fogásokat, és nem kell attól tartanod, hogy a főnök összehúzott szemöldökkel vár vissza, az időd beosztását rád bízzák, hiszen tisztában vannak teljesítőképességeddel.” – és akkor valaki megböki a válladat, hogy dolgozz már, mert csak magadra számíthatsz, nincs idő, és más helyetted nem végzi el a kiszabott feladatokat. Mindössze ennyi az, amit elérhetsz, és ha nem is pont ilyen formában, azért talán van a dologban némi vonzerő.


Mit kell tenned?





A csapatépítés alapvetően nem a beosztott dolga, a jó hangulat kialakítása, a munkakedv előcsalogatása viszont sokban múlik a „mezei alkalmazottakon”. Hogy tapasztalt háziasszonyok számára is megszokott szövegkörnyezetben tálaljuk a dolgot, a recept a következő. Végy egy nagy adag elhatározást, olyan 6-10 mázsa körülit, – ja és fazék most nem kell -, írj össze néhány ismerkedési-szabadidőtöltési ötletet, fűszerezd ezeket némi eredetiséggel, majd hatalmas elhatározásodból egy keveset lecsípve egyenletesen terítsd szét munkahelyeden. Ha ezzel megvagy, és „rotyog” már a hangulat, maradék elhatározásodat felhasználva szervezd meg a programokat! Amikor „kifőzöd” a tervet, ügyelj arra, hogy simulékony, és ne túl erőltetett legyen. A tehetség itt viszont nem csak ahhoz kell, hogy valósággá váltsd elképzelésedet, hanem ahhoz is, hogy kitapasztald: miként viszonyul a dologhoz a főnök. A programok, mivel tetszés szerint ízesíthetők, mindenféle munkamániásnak tartott vezetőt is bele lehet kavarni, hátha nagyot fordul körülötted a világ…


Ha a dolog elbukik…és ha sikeres





Abban az esetben, ha a szép remények a következő hétfő folyamán szertefoszlanak, mert nincs változás, vagy mert minden csak rosszabb lett, fel kell mérned, mit csináltál rosszul. Bár az ilyenfajta munkahelyen kívüli programokat általában siker koronázza, érdemes odafigyelni a részletekre. A kötetlen beszélgetések sok negatív tulajdonságot is felszínre hoznak, ezért kialakulhatnak feszültségek is. Igaz, más szempontból ezek is információk, tehát segíthetnek az egységes csapat megvalósításában. Ha rövid időn belül olyan kérdések hangzanak el körülötted, hogy „Mi van a kutyáddal?”, vagy „Végül hova vitt a férjed vacsorázni?”, gyanakodhatsz, hogy jó munkaügyi tanácsadó vált volna belőled…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top