Életmód

Hogyan építsünk fel egy hatékonyan mûködõ csoportot?

A csoportmunka - definíció szerint - nem más, mint egyének közös munkavégzése azért, hogy többet érhessenek el együtt, mint külön. És persze ennél sokkal több: izgalmas, élvezhetõ, sikerélményt jelentõ játék - talán egy focicsapathoz hasonlítható leginkább.




Ha azt a feladatot kapnánk, hogy állítsunk össze egy válogatott csapatot, akkor ez sokkal többet jelentene annál, hogy összeszedjük a tizenegy legjobb játékost. A csapat sikere nem csupán az egyének ügyességén múlik, hanem azon is, hogyan tudják egymást támogatni, együtt dolgozni. A jó csapat tehát több az egyének ügyességének összességénél, ezért is nagyon fontos az összeállítása.

Előfordulhat például, hogy valakinek ragyogó ötletei vannak, de nem rendelkezik az ezek megvalósításához szükséges energiával. Ilyenkor jelennek meg a csapatmunka előnyei, hiszen a csapat egy energikus tagjára bízhatjuk a megvalósítás feladatát. Ahhoz, hogy jól dolgozhass egy csoportban, illetve megfelelően vezesd azt, fontos, hogy tisztában légy a csoportfejlődés fázisaival, meg tudd állapítani, jó, avagy rossz-e a csapatmunka és megismerd csoportod leendő tagjait.

Kezdjük a csoportfejlődés fázisaival. Ne feledd, hogy ezek észrevétlenül követik egymást, csak a tudatosításuk teszi észrevehetővé őket mind a csapattagok, mind a csoportvezető számára. Minden a találkozással kezdődik. A tagok ilyenkor még bizonytalanok, félnek, s az elfogadással, a beilleszkedéssel foglalkoznak. A második lépés a differenciálódás, amikor is harc alakul ki a vezető szerepért. Ekkor következik a produkció, amikorra megalapozódnak a csoportnormák és szerepek, és a csoport a feladatra kezd összpontosítani. A feladat elvégzését az elkülönülés fázisa zárja.


Ha nem működik a csapat 





De honnan tudjuk megállapítani, hogy egy csapatmunka jó vagy rossz? Ehhez először tekintsük meg a rossz csapatmunka ismérveit. Lehet, hogy rossz az egyensúly a csoport tagjai között. Ilyenkor sokszor előfordul, hogy egy-egy ember feleslegesnek érzi magát, mert nem látja az utat, amivel saját igényeit kielégíthetné. Így aztán kihal belőle az ötlet és a jó hozzáállás, amik pedig nélkülözhetetlenek a jó csoportmunkához. Sok szervezetnél hamar zúgolódni kezdenek a munkatársak. Mivel nem tudják rendszeresen elmondani véleményüket, folyosói pletykák útján teszik meg azt.

A rossz csapatmunka jele még az egészségtelen verseny. Sok szervezetnél a verseny adja az éltető erőt, de óriási a különbség az egészséges verseny (ahol az emberek élvezni tudják a sikereikért kapott jutalmat), és az olyan verseny között, ahol “piszkos kis trükkök” töltik ki a vezetők mindennapjait. A rossz csapatmunka a külső szemlélő számára is könnyen egyértelművé válik a dolgozók kedvetlen tekintetéből. A jól működő csoportmunka ugyanis örömöt képes sugározni, és a váratlan látogató azonnal képet kaphat arról, hogy ezen a helyen boldogan dolgoznak az emberek. Baj lehet még, ha a főnök képtelen kapcsolatot tartani a tagokkal, elkülönül, s egyáltalán nem is ismeri a többiek véleményét.





A fent leírt körülmények az egészségtelen légkörben dolgozó csapat jellemzői. Akkor melyek a hatékony csapatmunka jellemzői? Természetesen ezek ellenkezői. Tehát a csoport egyensúlyban tartja az adottságokat, készségeket és törekvéseket. Az emberek őszintén és nyíltan ki tudják fejezni magukat. Alkotó módon használják fel a versenyt, úgy, hogy az összetűzéseket kiiktatják.

A főnök-beosztott viszony világos, és a két fél segít egymásnak, hogy szerepét könnyen betölthesse. Így a csoport is érzi, hogy megfelelő módon irányítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top