Életmód

Csapatépítés: a modern üzleti stratégia része

Felfedezvén a spanyol viaszt, bátran állíthatjuk, hogy az üzleti siker érdekében nem elég a jó szervezeti felépítés, egységes csapatra van szükség. Ezt a mai világ e téren dolgozó szakemberei nem is vitatják, a nagy kérdés az, fõnökként miként állítsuk csapatépítési tevékenységünket a pénz és a siker szolgálatába.

Miről is van szó?





Ahogyan az ismert szójáték szerint különbség van nézés és látás között, sok dologban nem egyezik meg szervezet és csapat sem. Egy vállalati felsővezető fő feladata, hogy a kijelölt célok és a logika alapján jól működő, rugalmas felépítésű céget alkosson, de ezzel még korántsem merült ki a teendők listája.

A legkomolyabb munka – amihez nem elég pusztán szakmai tapasztalat, a munkacsoportok vezetőire vár. Számtalan tanácsadó cég szervez tréningeket, akár házon belül (indoor), akár azon kívül (outdoor). Ha azonban forrás hiányában nem költhetünk el beosztottanként legalább százezer forintot, hagyatkozzunk saját megérzéseinkre!






Mi a hátránya a szigorú főnöknek?


Egy szigorú vezető levon a fizetésből – ha teheti –, minden apró hibát észrevesz, és igen csínján bánik az elismerő bókokkal. Egy objektív beosztott nem saját lustaságától vezérelve érzi magát frusztrálva egy ilyen vezető keze alatt, hanem azért, mert tehetetlenül kénytelen végignézni azt a folyamatot, amelynek során egy korábban jó munkatársaságból elszigetelődött egyének hada lesz. Ennek ismeretében a csapatépítés már ott kezdődik, amikor azt elérjük, hogy beosztottaink szívesen segítenek egymásnak, és nem csak saját, hanem az egész csoport eredményeire is összpontosítanak. A lényeg az ösztönző hozzáállás!


Hány gyereke van a titkárnőnek…

Ahhoz, hogy mindenki a megfelelő munkát kapja, és probléma esetén a megfelelő munkatársához forduljon segítségért, nem árt, ha ismeri a körülötte dolgozókat. Ha egy nap csalódottan veszed észre, hogy beosztottaid szinte semmit sem tudnak egymásról, nagy lépésre kell elszánnod magad…készítsünk ismeretségi tesztet!


…és mivel foglalkozik a marketingasszisztens felesége?





A munka önmagában ma már nem minden! A nagy öntudatosodási hullám következtében mindenki olyan feladatokat követel, amit élvezni is tud, márpedig egyedül kuksolni egy irodai szobában talán senkinek sem életcél. Készítsünk ismeretségi tesztet munkatársaink és beosztottaink számára, amiben rákérdezzük családi hátterükre, és ami még ennél is fontosabb: érdeklődési körükre. Ha a közös felolvasáskor sok mosoly látszik, és a közös érdeklődés reményében felcsillannak a tekintetek, már egy lépéssel előrébb vagyunk.

Persze a csapatépítés nem csak ennyiből áll, a lényege viszont a leírtakhoz hasonló. Ha minden munkakörben pozitív hozzáállású és nyitott ember dolgozik, egymás megismerése, a bizalom kiépítése hamar meghozza gyümölcsét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top