Életmód

Extrém minden, ami nem mindennapi?

Néhány évvel ezelõtt új sportok jelentek meg a színen - a köznyelv nemes egyszerûséggel extrém sportoknak nevezi õket. Extrémek, mert mások mint a hétköznapi, mondhatni unalomig ismert sportok, sõt legtöbbször ezek extrém kombinációjából születik új sportág.




És extrémek azért is, mert olyan élményekhez juttatják az embert, amelyek rendkívüli testi reakciókat váltanak ki a szervezetben – emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, miközben a szervezet alapjáratra veszi vissza az összes, nem létfontosságú életfunkciót. Nem beszélve az adrenalinstresszről, ami során hatalmas mennyiségben árad adrenalin a vérbe, majd az izgalom múltával jönnek a boldogsághormonok, az elégedettség és az öröm. Fiziológiai oldalról nagyjából ezzel magyarázható, hogy miért hódolnak olyan sokan az extrém sportoknak.


Deszkával a vízen
 




Minthogy nyár van, kezdjük egy tipikusan nyári extrémmel, a wakeboarddal, aminek kialakulása nyilván néhány unatkozó hódeszkás fejéből pattant ki. Magyarországi viszonylatban a sport még gyerekcipőben jár, bár a hazai szörfösök körében már igen kedvelt. Nem igényel túl nagy felszerelést: mindössze egy speciális deszkát és egy motorcsónakot, ami vontatja a sportolót.

Anyagi áldozatot annál többet igényel: egy wakeboard deszka bérleti díja 1300 forint óránként, majd körönként kell megfizetni az élményért – 2 kör 800 forintba kerül, 100 körért 25 000 forintot kell fizetni – szerencsére lehetőség van a jegyek részletekben való felhasználására is. Ha valaki olcsóbban szeretné megúszni e remek mulatságot, jobb, ha lemond a motorcsónakról, és kábelpályára megy. Itt a motorcsónakot egy kábel helyettesíti és a vontatókábel megfeszítése teszi lehetségessé az ugrásokat és szaltókat. Magyarországon jelenleg négy kábelpályás helyszín áll a sportolók rendelkezésére: Dunaharasztiban, Ikrényben, Balatonfüreden és Siófokon. Motorcsónakos pálya Dunavarsányban található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top