Életmód

A következmények

A savköpeny hatékonyságának csökkenésével bizonyos mikroorganizmusok nagyobb számban telepedhetnek meg, ami különbözõ kellemetlen tünetek, betegségek jelentkezéséhez vezet.

Bizonyára minden nő tapasztalta már, hogy a hüvely váladékot termel. Ez a normál hüvelyi váladékozás bizonyos mértékig természetes jelenség, és fontos szerepet játszik a hüvely fertőzésekkel szembeni védekezésében.


Előfordulhat azonban, hogy a hüvelyváladék színe, szaga vagy jellege megváltozik, és – a folyás erősebbé válása mellett – egyéb kellemetlen tünetek is jelentkeznek. Ilyen lehet a viszketés, égő, esetleg fájdalmas érzés, melyek többnyire gyulladására utalnak. A szervezet így hívja fel a figyelmet arra, hogy a hüvely természetes védekezőrendszere legyengült.

Fertőzés esetén a hüvelyi pH-érték jellemzően 4,5 feletti, amely diagnosztikus értékű lehet. A nőgyógyászati szakrendeléseken megjelenő nők kb. 40%-a ezekkel a panaszokkal fordul kezelőorvosához – és sajnos szomorú tapasztalat, hogy többségük a tünetekről nem vesz tudmást, és reméli, hogy azok spontán, orvosi segítség igénybevétele nélkül is megszűnnek.


Enyhe panaszokra javasolt a tejsavas készítmények használata, súlyosabb esetben azonban valóban érdemes a szakorvos segítségét kérni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top