Életmód

A gyógyszerek hatása

A fogamzásgátlók, illetve a különbözõ antibiotikumok is fokozott fertõzésveszélynek teszik ki az intim területeket. Nemkülönben a túlzott édességfogyasztás és a cukorbetegség, ami szintén kedvezõtlenül befolyásolja a tejsav termelõdését.

Fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók hatása összetett, de általában jellemző, hogy a szervezet saját nemi hormon, ösztrogén termelését felfüggesztik. Az ahelyett bevitt minimális mennyiségű hormon hatására csökken a hüvely falában található cukor mennyisége, ami csökkent mennyiségű táplálékot jelent a Lactobacillus számára. Így csökken a tejsav termelődése, ami a pH-t lúgos irányba tolja el. Ezért történik az, hogy a hormonális fogamzásgátló készítményt szedő nőkön gyakrabban jelentkeznek fertőzéses panaszok.


Antibiotikumok

A másik gyakori kockázati tényezőt a különböző egyéb betegségek kapcsán szedett, főként széles spektrumú (sok kórokozóra és egyéb mikroorganismusra ható) antibiotikumok jelentik. Bizonyos betegségek (torokgyulladás, arcüreggyulladás, fülpanaszok stb.) kapcsán szisztémásan szedett antibiotikumok nemcsak a gyulladás, betegség helyén hatnak, hanem más nemkívánatos helyeken is. Így például a hüvelyben a jótékony hatású Lactobacillusokat is kiírtják, ami ismét a tejsavtermelés csökkenéséhez vezet – ezért az ilyen típusú (ún. széles spektrumú antibiotikus) kezelésekhez mindig érdemes gombaölő szert is adagolni megelőzésként.


Egyéb tényezők

Cukorbetegség vagy az édességek túlzott fogyasztása is fokozza a hajlamot a hüvelyi pH kóros irányú változására, de a szervezet legyengülése vagy ellenállóképességének csökkenése (kimerültség, immunbetegség, stressz, sőt pszichés megterhelés) is kiválthat gyulladásos tüneteket.


A tejsavas készítmények használata minden esetben segíthet –    megoldást jelenthet a megelőzésben, illetve a problémák kezelésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top