Életmód

Ha a munkaviszony határozott idõre köttetik…

Határozott legyen vagy határozatlan? Mármint a munkaszerzõdés idõtartama. Ebben sem ugyanaz a munkáltató és a dolgozó érdeke - s ezzel az utóbbinak, mint gyengébbnek tisztában kell lennie.

A határozott időre létesített munkaviszony jó néhány dologban eltér a hagyományostól, és ez főleg a munkáltató számára előnyös: nem kell felmondási járandóságokat fizetnie, ráadásul ha akarja, könnyen megszabadulhat beosztottjától, de ha úgy gondolja, meg is hosszabbíthatja a munkaviszonyt. Ezért előfordul, hogy a munkáltatók visszaélnek a határozott idő kikötésével: felmondás helyett alkalmazzák vagy kvázi meghosszabbított próbaidőnek tekintik.



Kedvelt forma

Persze nem feltétlenül kell hátsó szándékot keresni a szerződéskötésben. A munkáltatók azért is kedvelik a határozott időre szóló formát, mert így tisztában lehetnek azzal, hogy hosszabb távon milyen munkaerő-állományra számíthatnak.

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor egy-egy nagyobb megrendelés miatt átmenetileg kisegítő munkaerőre van szükség a cégnél, vagy helyettesíteni kell. Gyakori, hogy egy meghatározott projektre vesznek fel speciális képzettségű munkaerőt, a mezőgazdaságban pedig mindennapos a szezonális munkára szerződtetés. Tipikus határozott idejű szerződés az ügyvezetői szerződés, a gazdasági társaságok vezetőit ugyanis csak határozott időre (maximum öt évre) lehet választani.


A munkaviszony megszűnése

Elbocsátás kifizetéssel: A kétfajta munkaviszony leginkább megszűnése tekintetében tér el. A határozott idejű munkaviszonynak létezik egy további, csak a határozott tartamú munkaviszonynál megengedett megszüntetési módja. Ekkor a munkáltató egy összegben kifizeti az alkalmazottnak egy évi munkabérét. Ha a munkaviszonyból kevesebb van már csak hátra, mint egy év, akkor a hátralevő időre járó bért kell kifizetnie. Jó tudni, hogy a munkaviszony megszűnésének napja ilyenkor is a munkaszerződésben előre megjelölt időpont marad.

Automatikus megszűnés: Amikor eljön a munkaszerződésben kikötött nap vagy esemény, a munkaviszony minden külön nyilatkozat nélkül megszűnik. Ha azonban a beosztott akár csak egyetlen napot is tovább dolgozik a munkahelyén, és közvetlen felettese tud erről, akkor a munkaviszony határozatlan idejűvé alakul át. Nem hivatkozhat ilyenkor a főnök arra, hogy elfelejtette, melyik napon jár le a munkaszerződés – elég, ha csak tudomása van arról, hogy az adott (utolsó utáni) napon a beosztottja dolgozott. Nem minden esetben érvényesül viszont ez az automatikus meghosszabbodás. Ha a munkaviszonyt csak 30 napra vagy ennél is rövidebb időre hozták létre, nem válik határozatlan idejűvé. Nem hosszabbodik meg a továbbdolgozással a választással létrejött munkaviszony, például a kft. ügyvezetője esetében.

Nincs rendes felmondás: A hagyományos munkaviszonnyal ellentétben a határozott idejűt nem lehet rendes felmondással megszüntetni. Nincs felmondási védelem, nem jár átlagkereset a felmentési időre és végkielégítés sem. Ezért olykor megtörténik, hogy a munkáltató megpróbál visszaélni a határozott idő kikötésével.


Hányszor lehet meghosszabbítani?

Többször is köthetnek egymással a felek határozott időtartamokra munkaszerződést, de létezik egy időkorlát: az első és az azt követő munkaviszonyok tartama nem haladhatja meg az öt évet. (Kivétel a vezető állású alkalmazott.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top