Életmód

Hogyan gyalogoljunk?

Ha jól gyalogolsz, jót teszel az egészségeddel, fittebb leszel, és jókedvû. És ez nem csak a túráknál fontos, hanem a mindennapokban is! Íme kilenc gyakori hiba, amit jó, ha elkerülsz, hogy igazán felhõtlen legyen az élmény.

1. Túl nagy lépések

Amikor egy gyalogló gyorsabban akar haladni, általában azt a módszert választja, hogy megnyújtja lépteit. Ez azonban nem túl jó ötlet, mert lábaid gyorsan megfájdulnak tőle, és valójában nem is fogsz gyorsabban haladni. Különösen nem jó ötlet egy hosszabb túránál, mert így nehezebben fogod tudni azt is felmérni, hogy hova lépsz, és az erdei talajon mire kell figyelned.

Gyorsítani akkor tudsz tempódon, ha rövidebb, gyorsabb lépéseket teszel, mert az igazi lendület úgyis abból a lábadból származik majd, amelyik éppen hátul van.

2. Rossz cipő

Különösen akkor fontos az igazán jó cipő, amikor hosszabb távot fogsz megtenni egyenetlen, esetenként csúszós, emelkedő, lejtő talajon. Cipőd ne legyen nehéz, ne legyen kicsi vagy túl nagy, és semmiképp se készüljön műbőrből vagy más, nem természetes anyagból. Ezzel csak ártasz a lábadnak. Ráadásul a túl kemény talp, vagy a rossz felépítés akár térdbántalmakat is okozhat. Ezért ha gyakrabban mész a szabadba, érdemes áldozni egy jó lábbelire.

3. Csoszogás

Már legyalogoltál több kilométert, meleg van, fáradt vagy, és azon kapod magad, hogy nemhogy csoszogsz, de már szinte húzod a lábad a földön. Lehet, hogy a cipőd is túl nehéz, de lehet, hogy csak nem figyelsz oda. Pedig érdemes, mert a csoszogás fárasztóbbá teszi a gyaloglást, lelassít és még a lábadnak sem tesz jót.

4. Nem használod a karod?

Ha egyszer is belegondoltál a járás folyamatába, nyilván rájöttél, hogy a karoknak milyen nagy szerepe van abban, hogy minél kisebb erőfeszítéssel haladj előre. A karok mozgása abban segít, hogy a lábak mozdulatait ellensúlyozza, és jobban megőrizd egyensúlyodat. Ha pedig jártál már nehezebb terepen, végképp nem kell mondanunk, mire jó a karod. Egy-két hadonászás megvédhet egy eleséstől is, arról nem is beszélve, hogy könnyebb tőle a járás.

5. Túl sokat mozgatod a karod?

A másik véglet sem jó, ugyanolyan fárasztóvá teszi a gyaloglást, mint a karok egyáltalán nem használata. Összezavarja egyensúlyérzékedet, és energiát vesztesz vele.

6. Lehajtott fej

Ha folyton lefelé nézel, és a lábadat bámulod, talán nem lépsz gödörbe, de sokat nem fogsz látni a körülötted lévő tájból, aminek a kedvéért elindultál. Ráadásul akadályozod tüdődet a jó légzésben, és túlságosan megterheled a hátadat is.

7. Rossz öltözék

Az öltözék igazán fontos, ha túrára indulsz. Ügyelj, hogy soha ne öltözz túl melegen, de ne is becsüld alá a hideg erejét, mert az a városon kívül sokkal észrevehetőbb, mint a házak közt. Az időtől függően legyen nálad vízhatlan holmi, vagy naptól védő kalap. Mindig használj fényvédő krémet! Túrához csak természetes anyagokból készült ruhákat válassz!

8. Kevés víz

Biztos, hogy az összekészített holmik közül a vizespalackot kell otthon hagynod? Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz egy túra során, hogy nem iszol eleget. Hogy szervezetedet megkíméld a nagyobb vízveszteségtől, folyamatosan innod kell, és még a túra után sem árt elfogyasztani egy jó nagy pohár vizet. És persze nem mindegy, mit iszol. A víz a legjobb választás, mert az valóban oltja majd szomjadat.

9. Túlzásba viszed

Ha már úgy érzed, nem bírsz továbbmenni egy lépést sem, jobb, ha megpihensz. Sőt már az indulás előtt hasznos felmérni állóképességedet, hiszen nem lehet csak úgy elindulni egy egész napos túrára. Ne próbáld magad rögtön olimpiai bajnoknak feltüntetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top