Életmód

Tanácsok szörfözni vágyóknak

A vízisportok egyik királya a szörfözés. A szörfözésben minden sikeres manõver nagy örömet okoz a számodra, de talán a legnagyobb boldogságot az elsõ kisiklás és rohanás alkalmával éli át az ember. Ha még nem tapasztaltad, vágj bele!

Ha még nem próbáltad, első ránézésre lehet, hogy könnyűnek tűnik. Aztán kapod a deszkát, és megpróbálod vele legyőzni a vizet. De az igazi suhanásig, ugrásokig és egyéb látványos mutatványokig nem könnyű eljutni. Íme néhány jó tanács kezdőknek:

Milyen deszkát válasszunk?

A tanuláshoz a 200 liternél nagyobb térfogatú, svertes szörf, kb. 6m x 2m-es, nem véglatnis, hagyományos vitorlás az ideális. Ha papucsokkal ellátott szörfön kezdünk el tanulni, akkor eleinte ajánlatos a papucsokat leszerelni, hogy ne akadályozzák a mozgásunkat. A kezdéshez az 1-2-es erősségű szél és a nyugodt, sima víz az ajánlott. Az a legjobb, ha a víz úgy derékmagasságú, a szél pedig a part felé vagy vele párhuzamosan fúj. Ha van árboc-sín, akkor állítsuk középre, a svertet pedig teljesen nyissuk ki.

Indulás

Úgy vigyük a deszkát a vízbe, hogy a svert ne érjen le. Az induláshoz állítsuk a deszkát félszélbe – vagyis a szél iránya a szörftestre merőleges legyen. A rigget tegyük a szél alatti, azaz a lee oldalra. A lee oldal azt az irányt jelenti amerre, a luv oldal, pedig ahonnan fúj a szél. Az árboc 90 fokot zárjon be a deszkával. Tegyük két kezünket a deszkára és toljuk magunkat térdelő állásba, úgy, hogy a két térdünk az árboc két oldalán legyen. Próbáljunk függőleges testhelyzetben maradni és a felhúzókötéllel a kezünkben álljunk fel. Amíg meg tudjuk tartani a deszka merőlegességét, addig stabil az állapot. Egyik lábunk legyen közvetlen az árboc előtt, a másik 20-30 cm-rel az árboc mögött a szörftest középvonalán, hátunk a szél felé mutasson. A vitorla felhúzása az elején nehezen megy a vitorlában felgyűlt víz miatt, de emiatt ne törjük össze magunkat. Az árboc csúcsát körülbelül fél méterre kiemelve a vízből, hagyjuk, hogy a víz kifolyjon a vitorlából.

Ha a vitorla már kinn van, akkor behajlított karokkal tartsuk, a kötél tövénél fogva. Ne dőljünk nagyon előre, a felsőtestünk legyen függőleges. Az a kezünk lesz az árbockéz, amelyikkel a későbbiekben az árbochoz közelebb fogjuk majd a bumot, a másik, amelyik a szörf végéhez lesz közelebb, a bumkéz. A vitorla felállításakor a bumkézzel fogjuk meg a felhúzókötél tövét, az árbockézzel pedig nyúljunk át fölötte és ragadjuk meg a bumot közvetlenül az árboc mögött. Az árbockézzel húzzuk a vitorlát a luv (vagyis a szél felé) és előre irányba és fogjuk meg a bumkézzel is a bumot úgy 40-50 cm-re a másik mögött. Ha eddig eljutottunk, jön a jutalom. Nagyszerű érzés, a szörf elindul. Az árboc előtti lábunkkal ekkor lépjünk az árboc mögé. Ha a vitorla első éle belobog, a bumkézzel lassan húzzuk be, addig, amíg a lobogás meg nem szűnik. De csak addig, különben a vitorlával együtt a vízben találjuk magunkat.

A szörf részei

1. szörftest

2. svert

3. szkeg

4. papucsok

5. vitorla

6. bum

7. árboc

8. árboctalp

9. a vitorla elso éle (belépoél)

10. a vitorla hátsó éle (kilépoél)

11. a vitorla alsó éle

12. árboczsák

13. latni

14. trapézkötél

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top