Életmód

Hogyan jön létre az endometriózis?

Az endometriózis kóreredete máig sem biztosan tisztázott. Több elmélet létezik, melyek mindegyikére vannak bizonyítékok, de egyik sem magyarázza az összes megjelenési formát.

Elméletek a betegségről

  • Legrégebbi magyarázat az ún. imlantációs elmélet, mely szerint ha méhnyálkahártya darabkák jutnak szövetsérülésbe (pl. műtéti, vagy gátmetszés helyére), akkor ott megtapadhatnak és burjánzhatnak.
  • Ehhez hasonló a retrograd (visszafelé történő) menstruáció elmélete. Nevezetesen, hogy a méh üregéből a menstruációs vér a petevezetőkön keresztül kijut a hasüregbe és ott megtapad a méh körüli szerveken. Kiderült azonban, hogy majdnem minden nő időnként retrograd is menstruál, mégsem
  • Egy másik megközelítés szerint a más szervekben elhelyezkedő, a méhnyálkahártyával közös eredetű sejtek alakulnak át méhnyálkahártya sejtekké (metaplasia). Majd rögökként a vérrel eljuthatnak a méhtől távoli szervekbe (embolia).

    Az bizonyosnak látszik, hogy a szervezet immunállapota döntő az endometriózis létrejöttében és fennmaradásában. Betegség esetén a sejtes immunválasz (a falósejtek működése) megváltozik, és a fehérvérsejtek nem távolítják el a nem megfelelő helyen megjelenő méhnyálkahártya sejteket, mint ahogyan azt normálisan tennék.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top