Életmód

Egészségtelen szigetek

Sok panaszt, gyakran meddõséget okozó, máig is részben ismeretlen eredetû betegség az endometriózis. A név is a betegség lényegére utal, nevezetesen, hogy méhnyálkahártya-szigetek jelennek meg a méh üregén kívül. Az elváltozás csaknem kizárólag a nemi érettség korában lévõ nõk betegsége.

Mi az endometriózis?

A kialakult méhnyálkaszigetek a szervezeten belül bárhol ugyanúgy reagálnak a ciklusos hormonhatások-ra, mint a méh üregén belül, tehát a menses utáni időben sejtszaporodás, majd vizenyős átalakulás megy végbe, melyet végül a nyálkahártya elhalása és lelökődése követ. Ez a működés okozza a panaszokat.

Szövettanilag jóindulatú, de igen makacs, nehezen gyógyítható betegségről van szó. Pontos előfordulási gyakoriságát nem ismerjük, de hasi műtéteknél 10-20%-ban találhatók endometriotikus elváltozások. A meddőségi kivizsgálás során hastükrözésen (laparoscopián) átesett betegeknél ez az arány lényegesen magasabb.

Vizsgálati módszerek

Az endometriózist biztosan diagnosztizálni többnyire hastükrözés útján lehet. A hastükrözésnél megállapítják, milyen stádiumú betegségről van szó, és a kezelést ennek megfelelően állítják be. Bár tipikus esetben a panaszok a gyanút felkelthetik, de ritka az, hogy az elváltozás közvetlenül is látható, például gátmetszés hegében vagy a hüvelyboltozatban. Hastükrözésnél a típusos lelet már majdnem bizonyossá teszi a diagnózist, de általában ilyenkor is szükséges szövetminta vétele, melynek eredménye minden kétséget kizáróvá teszi az endometriózis betegséget. Ez azért fontos, mert a kezelés részben műtéti, részben komoly mellékhatásokat okozó és igen drága gyógyszerekkel lehetséges.

Kezelési lehetőségek

Ennél a betegségnél is, mint minden más esetben, amelynél nincs tökéletes gyógymód, többféle kezelés is elfogadott. Néha olyan kiterjedt a folyamat, mely miatt “hagyományos” hasműtétetre kerülhet sor. A műtétet általában valamilyen gyógyszeres kezelés követ. A különböző szerekkel szembeni közös követelmény, hogy a petefészkek tüszőhormon termelését átmenetileg felfüggessze. Erre azért van szükség, hogy a ciklikus burjánzást és lelökődést megállítsa, így a kóros helyen lévő nyálkahártyát lehetőség szerint elsorvassza.

A gyógyszerek hátrányai

Sajnos a legeredményesebben ható gyógyszereknek vannak a legkellemetlenebb mellékhatásai: egy rövid időre a változókor (menopauza) összes káros és kellemetlen hatását átélheti a beteg. Ezért szoktak újabban kis mennyiségben petefészek hormonokat “visszapótolni”. Kevesebb mellékhatással jár, de kevésbé eredményes, így csak kis kiterjedésű betegségeknél ajánlható a tartós sárgatest-hormon terápia, mely szintén felfüggeszti a petefészkek hormontermelését. Ugyanez érhető el bizonyos fogamzásgátló tabletták szedésével is.

A kezelés után

A gyógyszerszedés legtöbbször fél éves kúrát jelent, melynek elmúltával kontroll hastükrözés következik, amikor az esetleges maradék csomókat ismét elöljük. Súlyos és kiterjedt betegségeknél az érintett szervek eltávolítására is szükség lehet, különösen, ha a beteg már nem tervez további terhességeket. Erre csakis a beteg előzetes felvilágosítása és beleegyezése után kerülhet sor, ha a szóban forgó szerv áldozatul esett a burjánzó kóros szövetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top