Életmód

A nõi gyulladásos betegségek

A petevezetõ-gyulladás diagnózisának felállítása nem mindig könnyû. A kifejezett klinikai tünetek mellett is felmerül egyéb nõgyógyászati és sebészeti betegség lehetõsége. A pontos kórmegállapítás a gyógyulás elsõ lépcsõfoka.

A hasonló betegségek kizárása

A gyakorlat szempontjából legfontosabb elkülöníteni a méhen kívüli terhességtől, a heveny vakbélgyulladástól, bélperforációtól (a bél, általában korábban is meglévő gyulladása miatti átlukadása) és a petefészekciszta megrepedésétől. Ezt részben tapintási lelet alapján, ultrahangos és laboratóriumi leletek alapján, valamint a gondosan felvett kórelőzmény alapján lehet megtenni. Kétséges esetekben hastükrözésre kerülhet sor, mely egyben a kezelés egyik eszköze is lehet.

Kezelési módok

A kezelés egyébként a betegség súlyosságától függően történhet a beteg otthonában, vagy kórházi körülmények között. Mindkét esetben döntő az ágynyugalom és a kombinált, széles spektrumú antibiotikus kezelés. Súlyos esetben infúziók, illetve sebészeti megoldások jönnek szóba. Ekkor mérlegelni kell a beteg esetleges gyermeknemzési terveit is.

Egyik részről meg kell szüntetni (el kell távolítani) a gennyes gócot, másik részről viszont igyekezni kell megőrizni a szaporodáshoz szükséges szerveket. Ez az ellentmondás olykor csak kompromisszumokkal oldható fel. A reménytelenül károsodott és elzáródott gennyes petevezetőket jobb eltávolítani, ugyanis mégha sikerül is leküzdeni a heveny gyulladást, ezek a fertőzött szervek később is gócok maradhatnak. Manapság már petevezetők nélkül is el lehet érni terhességet a szervezeten kívüli megtermékenyítéssel (“lombikbébi”).

Szövődmények

A petevezető-gyulladásnak szövődményeinek súlyossága döntően attól függ, hogy milyen korán ismerjük fel a betegséget és kezdjük el kezelni. Fajtái az alábbiak lehetnek:

  • Korai szövődmény a kismedence területére, súlyosabb esetben az egész hasüregre kiterjedő hashártyagyulladás, a tályogképződés és a
  • Speciális kórkép a petevezető és a petefészek gennyes összeolvadása, tályogja, mely leggyakrabban a hosszan és ellenőrzés nélkül viselt méhen belüli fogamzásgátló eszköz szövődménye. Megoldása a tályog sebészi eltávolítása.
  • Késői szövődmény a már említett petevezető elzáródás, vagy -károsodás, melynek következtében a petevezetők belfelszínét borító csillószőrös hám nem tudja ellátni feladatát – nevezetesen az ivarsejtek továbbítását. Következményként meddőség, vagy méhen kívüli (petevezető-)terhesség léphet fel.
  • Letapadások, összenövések miatt tartós alhasi fájdalom, súlyos esetben bélelzáródás is előfordulhat. Az összenövések közösüléskor fellépő fájdalmat is okozhatnak.
  • Az első kismedencei gyulladás után, részben a visszamaradó szövetkárosodásoknak köszönhetően, gyakran fordulnak elő ismételt gyulladások, melyek olykor súlyosabbak az elsőnél, és a beteg életét igencsak megnehezítik.
  • Állandósult alhasi fájdalmakat a kialakult hegesedések, esetleges visszamaradt gyulladásos gócok okozhatnak. Ezek kezelése nehéz, antibiotikumok már általában nem használnak. Fizikoterápiától, gyógyfürdőktől, végső esetben az érintett szervek végleges eltávolításától várhatunk eredményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top