Életmód

Hatékony munkahelyi beilleszkedés

Mindannyiunk életében rendkívüli fontossággal bír az új helyre való beilleszkedés. A munkahelyi szocializáció ugyanis az eredményes munkavégzés alapja, aminek során elsajátíthatjuk az adott vállalat nyílt és burkolt elvárásait.

A sikeres beilleszkedési folyamat az alábbi négy fő dolog megvalósítását feltételezi az újonnan belépőktől:

1. Betanulás a munkába: el kell sajátítanunk azokat a szükséges ismereteket, és ki kell fejlesztenünk azokat a speciális készségeket, melyek munkánk végrehajtásához szükségesek.

2. Szerep-tisztázás: tudatosulnia kell annak, milyen elvárásokat támasztanak velünk szemben, azaz világossá kell válnia, milyen szerepeket kell az adott szervezetben betöltenünk ahhoz, hogy megfeleljünk a velünk szemben megfogalmazódó elvárásoknak.

3. Kultúraátvétel: el kell sajátítanunk azokat a belső normákat, szokásokat, vélekedéseket, melyek az adott szervezetre jellemzőek. Ez akkor lesz igazán eredményes, ha a szervezeti kultúra már tükröződik az új belépő gondolkodásmódjában, és meghatározza viselkedését.

4. Társas-integráció: a sikeres beilleszkedés nélkülözhetetlen eleme az emberi kapcsolatok szélesítése és elmélyítése a szervezetben, ami a munkatársakkal történő kapcsolatépítés során valósul meg. Sokan panaszkodnak amiatt, ahogy az új vállalatnál bevezetik őket a munkájukba. Vizsgálatok azt mutatják, hogy az új munkatársak 30%-a még a próbaidő letelte előtt távozik sok cégtől, ráadásul 70-80%-uk már az első napon erre az elhatározásra jut. Ennek elkerülésére egy-két praktikus tanáccsal szeretnénk szolgálni, s megmutatni: ez elkerülhető.

Keress egy barátot!

A legtöbb cégnél van olyan ember, aki bemutat a kollégáknak, és megismertet a munkafolyamatokkal, de gyakran előfordul, hogy csak a bemutatásig jut el. Mi a teendő ilyenkor? Ebben az esetben női munkatársat célszerű keresni, aki segíti a beilleszkedést. A nők ugyanis jobban ismerik az emberek közti viszonyrendszereket, míg a férfiak kizárólag a praktikus információkra koncentrálnak. Tehát a női kollégáktól tudakozódjunk a vállalat íratlan törvényei felől. Ilyen például a felettes megszólítása (milyen címet szeret használni: igazgató úr, osztályvezető asszony, stb.), a telefonhasználat, főleg személyes célokra, a dohányzás a munkahelyen és a többi munkaterülettel való együttműködés.

Azt is fontos már a legelején tisztázni, hogyan szólíthatjuk egyes munkatársainkat, nehogy ez később feszültségforrássá váljon. A férfi kollégáktól pedig afelől érdeklődhetünk, hol lehet olcsón, jól étkezni, illetve hol találhatók a különböző mellékhelyiségek. Jó ötlet munkaidő utáni “teadélután” szervezése, ahol a kollégák kötetlen formában, személyesen beszélhetnek a cég ügyeiről, illetve magukról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top