Életmód

A fõnök szemszögébõl

Váltottál. Mindegy, hogy õk kerestek meg téged vagy te õket, elvárások mindkét oldalról vannak. Új munkahelyre beilleszkedni nem könnyû feladat, s mindennek tetejébe még ott a fõnök is!

– Ha egy új munkatársat alkalmazok, mindenképpen „kipróbáljuk” egymást – mondja Rényi Gábor, a Novotrade Rt. elnök-vezérigazgatója. – A próba ideje általában három hónap. Ezalatt kiderül, hogy „illünk-e egymáshoz”. Ennyi idő után már meg tudom ítélni, hogy lesz-e köztünk hosszútávú munkakapcsolat, s az új munkatárs is el tudja dönteni, megfelel-e az elképzeléseinek a munka. Ezalatt az idő alatt én a tőlem telhető maximális segítséget megadom az új munkatársnak, hiszen a kolléga még új nálunk. A többiek is segítőkészek, semmiképpen nem akadályozzák őt.

Amit a főnök elvár

A főnök is ember – tartja a mondás, te is csak légy önmagad, bár azért sok esetben nem árt némi finomítás. Ha saját területeden önállóan el tudod végezni a munkád, aktív vagy, nem vársz állandóan felsőbb utasításra, már nyert ügyed van. Legalábbis ez a legfontosabb tulajdonságok egyike Rényi Gábor szerint. A többi munkatárssal előzékenynek, udvariasnak kell lenned, nem kell, hogy mindig neked legyen igazad, abból semmi jó nem származik. Az a fontos, hogy a szervezet jól működjön, tudnod kell alávetni magad a közösség akaratának még akkor is, ha ez a te véleményeddel ellentétes. Nagyon jó alkalmazkodóképességet követel egy új munkahely.

– Egy vezető beosztású munkatárs esetében elengedhetetlen, hogy motiválni tudja beosztottait. Ha erre nem képes, de egyébként munkája többi részét jól végzi, gyakorlatilag képtelen ellátni a rá bízott feladatot – vallja a vezérigazgató.

Idővel kinyithatod a szád

Először a szakmai tekintélyt kell kivívni ahhoz, hogy kritikával élhess bárkivel szemben. Saját, másokéval ellentétes véleményednek hangot adhatsz, de finoman. A csendesebb időszakban szemlélődj, úgy is nagyon sok mindent meg lehet tudni a másikról, s ennek később nagy hasznát veheted. Alkalmazkodj, alkalmazkodj, alkalmazkodj! S végül próbálj meg felülemelkedni előítéleteiden, ha el akarod magad fogadtatni. Soha ne mondd, hogy neked nincsenek előítéleteid, mert mindenkinek vannak, s sok gyakorlást igényel, hogy ne vegyék észre rajtad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top