Életmód

Reflexológia

Tavaly õsszel a dán kisváros, Odense, Andersen szülõhelye adott otthont Európa egyik legjelentõsebb reflexológiai konferenciájának. Az eseményen Dr. Varju Márta és Dr. Oravecz Mária képviselte a magyar természetgyógyászatot. Cikkünkben a legfrissebb eredményekrõl beszélnek.

Nincs szükség gyógyszerekre

Dr. Varju Márta dániai és saját tapasztalatairól mesél:

– Sokszor kezelik elszigetelten az egyes betegségeket és az azokra irányuló gyógymódokat, holott azoknak minden esetben a teljes szervezet regenerálására kell irányulnia. Nem vagyok híve a gyógyszereknek, már csak azért sem, mert szerintem megfelelő ingerterápiával a meridiánokon – kínai gyógyítópontok – keresztül beindíthatjuk a szervezet öngyógyító mechanizmusát. Ezért nemcsak a funkcionális betegségek gyógyításában elengedhetetlen a szervezet egészére irányuló reflexológiai kezelés, hanem sok esetben organikus betegségeknél is jól alkalmazható. A legújabb kutatások szerint a reflexológia és az akupresszúra sejtszinten hat, azaz egy-egy kezelést követően a sejt öngyógyuló képessége is helyreáll. A láb-, kézfej reflexzóna masszázsa – mint azt a dániai előadásomban is hangsúlyoztam – megelőzésre, a jó közérzet, a megfelelő fizikai-lelkiállapot megőrzésére, frissítésre vagy akár fájdalomcsillapításra is alkalmazható, de nagyon fontos a szervezet fizikai állapotának felmérésekor. A reflexzónamasszázs mellé sok esetben szükséges az életmódváltoztatás.

Részben az egész

Dr. Oravecz Mária az új felfedezésekről beszél:

– A reflexológia testmasszázzsal kiegészítve, rendkívüli hatást fejthet ki a gyógyításban, a reflexmasszázs szelíd és hatékony, holisztikus módszer, mert az emberi testet egységes egészként kezeli. Az életenergia áramlására gyakorolt pozitív hatása révén serkenti az immunrendszert. Saját és kollégáim meglátása szerint az egész szervezet egy olyan hologram, projekciós kivetülés vagy szomatotópia, amelynek minden része egy-egy “információs egységet”, de egyben az egész információját is tartalmazza.

Egy csontban az egész testünk

– A fenti megállapításra az egyik legjobb példa Jeppe Sindal dán, illetve Wilhelm Schjelderup norvég természetgyógyász kutatásában található. Ők az ECIWO-t vizsgálják. Ennek lényege az, hogy a kézközépcsont egyes részei teljes egészében tükrözik az egész emberi testet. Így ennek az akupunktúrás kezelése, illetve egyszerűbb esetben a masszírozása hasonlóan eredményes hatásfokkal gyógyít, mint például a hagyományos akupunktúra vagy reflexológia. Ugyanúgy bizonyított tény, hogy a második nyaki csigolya (cervical vertebra) felszínén szintén tükröződik a teljes emberi test, így nyomon követhető rajta minden egyes betegség. A láb, a kéz, az írisz, a száj, a fogak, a skalp stb. a szervezet egész állapotáról képes információt adni. Ezért megfelelő módszerrel bármely ponton kifejtett kezelés hatékony lehet a szervezet egészének gyógyításában. Erre nagyon jó példa annak a fogászati kezelésnek eredménye, amelynél reflexológia segítségével sikerült az ínyben kilazult fogakat rögzítenem.

Öt elem öt fog

Dr. Oravecz Mária a fogak és a reflexológia kapcsolatáról:

– A kínai filozófiában mind az öt elemhez kapcsolódik egy-egy fog. Például a nagy- és a kismetszők a felső és alsó fogsornál a “víz”-elemhez, azaz a vese és a húgyhólyag szervhez tartoznak a felső fogsor két kisőrlő foga és az alsó fogsor két nagyőrlője a “fém”-elemhez, a tüdő és a vastagbél szervéhez tartozik. Ugyanígy megvan minden egyes fognak az elembeli és a szervi megfelelője. Ezért érdemes például fogfájáskor vagy a fog krónikus folyamatainál nemcsak a fogzónákat masszírozni, hanem a szájüreg, az állcsontok, és a nyirokzónák területét is, és éppen ezért kell kerülni a nem természetes anyagok használatát a fogászatban, mert megakadályozhatják az energiák szabad áramlását.

Magyarországi képzés

– 1997 óta az lehet reflexológus Magyarországon, aki egy sikeres egészségügyi és általános természetgyógyászati vizsgát tesz. Az alapvizsgák sikeres letétele után meghatározott óraszámú reflexológiai tanképzésen és gyakorlaton kell részt venni orvos-természetgyógyász rendelőben vizsgázott reflexológusok mellett. Csak ezután jelentkezhet a hallgató az ETI-szakvizsgára.

(A teljes interjút az Elixír honlapján találhatjátok meg.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top