Életmód

Gyógyít az õsi tudás

Az Indiában közismert, háromezer éves gyógymód mind népszerûbbé válik Európában is. Az Ájurvéda módszerei a test, a lélek, a szellem és a környezet harmóniáján alapulnak - ez tesz minket kiegyensúlyozottá .

Folyamatosan újjáépítjük testünket

Az Ájurvéda szanszkrit szó, jelentése: az élet bölcsessége. Immár Magyarországon is hozzáférhetővé váltak az ájurvédikus gyógynövénykészítmények. A két hazai Ájurvéda-orvoskurzus szervezésében fontos szerepet vállalt Dr. Fadgyas Ildikó pszichoterapeuta. – Az ősi, tradicionális elméleteket a mai tudomány nyelvén sem lehetetlen megfogalmazni. Ismeretes például az az eljárás, melynek során radioizotópokkal jelölt szénatomokat juttattak a kísérleti alanyok szervezetébe, és megfigyelték, mi történik ezekkel az atomokkal. Kiderült, hogy a szívizomban fellelhető szénatomok háromhetente, a csontokban lévők pedig néhány hónap alatt kicserélődnek. Vagyis, folyamatosan újjáépítjük a testünket.” Az Ájurvéda szerint az egészségprogram minden ember tudattalanjában ott rejtőzik, ez tartalmazza az egészséges test energia- és információmintázatát. A betegség tulajdonképpen az egészség “elfelejtése”; ha úgy tetszik: egyfajta programhiba.

Három fő elven alapul a világ működése

A vata, a pitta és a kapha kombinációja fellelhető mindenben és mindenkiben. Attól függően, hogy közülük melyik dominál velünk született alkatunkban, vata, pitta vagy kapha alkatú emberek lehetünk. Aki az alapalkatát meg tudja tartani, kiegyensúlyozott életre számíthat. Mivel különbözőek vagyunk, más és másféle étel az, ami kiegyensúlyoz és táplál bennünket. Az Ájurvéda az egyéni alkatnak megfelelő táplálkozás mellett a tisztító eljárásoknak – a böjt, az izzasztás, a masszírozás – is nagy szerepet szán. Az Ájurvéda mindezen túl gyógynövényeket és fűszereket javasol az egészség megtartásához, illetve a gyógyuláshoz; valamint gyakorolja az aromákkal, illóolajokkal és a zenével (hangokkal) való gyógyítást is. Figyelembe veszi továbbá az évszakok és napszakok energiaingadozását, és az alkatnak megfelelő testedzésformát javasol. A megfelelő ájurvédikus életmód kialakításához, az egyéni alkatnak megfelelő alkalmazáshoz azonban mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni!

A vata típus

A keringési rendszert, az idegrendszert, a szervezetben lezajló mozgásokat képviseli. Akinél túlsúlyban van a vata minőség, gyorsan reagáló, mozgékony, élénk szellemű, rendszertelen életmódot folytató, nyugtalan, fáradékony; külsőleg csontos, vékony, gyér hajú, száraz bőrű és fázós.

  • Javasolt táplálkozás: rendszeres étkezés; meleg ételek (teák, levesek), gabonafélék, tej és tejtermékek, vaj, sós ízesítésű és savanykás ízű, pl. citromos vagy paradicsomos ételek, maximum egyharmadnyi nyers zöldség és érett gyümölcs fogyasztása.

    A vata alkatú gyermek gyakorta izgága, és rossz evő – ám az evést nem szabad ráerőltetni. Rendszeresen meg kell kínálni a megjelölt ételtípusokkal; ezeket előbb utóbb elfogadja majd. Egy bögrényi gyümölcs- vagy gyógytea vajas kenyérrel nyugtató hatással lehet rá.

  • Javasolt testmozgás: könnyű, ám rendszeres sport, pl. 20-40 perces kocogás, ami átmelegíti a szervezetet, tánc, gimnasztika, aerobik.

    Javasolt illóolaj: jázmin.

    A pitta típus

    Az anyagcserét, az emésztőrendszert képviseli.

    Akinél túlsúlyban van a pitta minőség: éles eszű, ambiciózus, lendületes, rendszerességet kedvelő, kitartó, hirtelenharagú; külsőleg arányos alkatú, kidolgozott izomzatú, izzadékony. Jól bírja a hideget.

  • táplálkozás: túlnyomórészt hideg ételek, könnyű ízek; sok érett, nyers gyümölcs, főzelékféle, saláta, spenót, káposztafélék, burgonya, karfiol, gabonafélék, esetleg fagylalt; kerülendő: sok tej és tejtermék, csípős ízű ételek fogyasztása. A pitta alkatú gyermek élénk, temperamentumos, és étkeztetésével nem szokott gond lenni: ha megéhezik, kiköveteli magának az ételt.
  • Javasolt testmozgás: erőteljesebb, közepes terhelést jelentő sportok.
  • Javasolt illóolaj: rózsa.

    A kapha típus

    A csontokat, izmokat, a test tömegét, a szervezetet felépítő anyagokat képviseli. Akinél túlsúlyban van a kapha minőség: megfontolt, nyugodt, rendszerességet kedvelő, kitartó, humánus, szeretetteljes, kellemes modorú; külsőleg masszív felépítésű, gömbölyded, puha bőrű, dús és fényes hajú. Meleget igénylő.

  • Javasolt táplálkozás: meleg ételek fogyasztása kevés zsiradékkal, párolt zöldségek, főzelékek, fűszeres és csípős, erős ízű, ételek, pl. hagymafélék, retek. Kerülendő: sok tej és tejtermék fogyasztása. A kapha alkatú gyermek nem igazán mozgékony, ám kedves és alkalmazkodó. Mivel hajlamos túl sokat enni: napjában többször, ám kisebb mennyiségű ételt ajánlatos adni neki – különben meghízhat.
  • Javasolt testmozgás: erőteljes, nagy kitartást igénylő sporttevékenységek,

    pl. súlyemelés, maratoni futás.
  • Javasolt illóolaj: fenyő, fűszerek.

    (A teljes cikket a Kismama márciusi számában olvashatjátok.)

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top