Életmód

A Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan - a keleti mûvészetek lenyûgözõ darabja, mely nyugalmat, összeszedettséget, harmóniát áraszt, gyakorlása - egyebek között - lecsendesíti elménk nyughatatlanságát, erõsíti figyelmünket, koncentrálóképességünket.

A Tai Chi Chuan jelentése

A Tai Chi Chuan kínai karakterét úgy lehetne fordítani, mint a “legfőbb alapvető erő”. A Tai Chi kifejezés szoros kapcsolatban áll a jin-jang elmélettel. Ez a világ dinamikus kettősségét fejezi ki (nő-férfi, aktív-passzív, sötét-világos, erős-gyenge stb.), mely jelen van minden dologban. A Chuan szó szerint öklöt jelent, itt úgy értelmezhetjük, mint a jin-jang, a legfőbb egység elérésének eszköze vagy útja.

A mozgás jellege

A Tai Chi, ahogy azt manapság nálunk is gyakorolják, egy jógaszerű mozgásforma és meditáció keverékének látszik. Számtalan formagyakorlat létezik, melyek különböző mozdulatsorokat tartalmaznak. Ezek legtöbbje harcművészetekből származik, sőt, ha még mélyebbre ásunk, akkor az állatok és madarak természetes mozgásának megfigyeléséből. A Tai Chiban ezeket lassan, lágyan, kecsesen, egyenletesen és különféle összekötő elemekkel mutatják be.

Életenergia

Sok gyakorló esetében a központban nem elsősorban és mindenekelőtt a harcművészet áll, hanem a test meditatív gyakorlatoztatása. Másokat inkább a Tai Chi harci vonatkozásai érdekelnek. A kínai filozófiában és gyógyászatban létezik a “chi” fogalma, ez az a vitális energia, amely élteti a testet. A Tai Chi egyik célja, hogy elősegítse a chi körforgását a szervezeten belül, ez pedig megnöveli az illető életenergiáját, és megőrzi egészségét. A chi-áramlás mintázata szoros kapcsolatban áll az ideg- és érrendszerrel, ugyanúgy behálózza az egész szervezetet. Ezen alapul az akupunktúra, az akupresszúra, valamint más keleti gyógymódok is.

Agytisztítás

A Tai Chi másik célja, hogy erősítse a nyugodt és zavartalan elmét, amely e gyakorlatok pontos végrehajtására összpontosít. Az elsajátítás hosszú folyamat, melynek során fejleszthetjük az egyensúly, a finom motorikus kontroll, a mozgás ritmusa és egyéb képességeinket is. A Tai Chi gyakorlása nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az élet más területein is jobban boldoguljunk, vagy más fizikai gyakorlatokat is könnyebben végezzünk pl. állás, gyaloglás, mozgás, futás. Számtalan művelője számol be arról, hogy javulást érez a rossz testtartásban, egyéb hibákban, melyek idővel feszültséget, sérülést okozhatnak. Továbbá e gyakorlatok meditatív jellege lecsendesedést és nyugalmat eredményez.

A Tai Chi Chuan és a filozófia

A Tai Chi szoros kapcsolatban áll a taoizmussal. Ez az elmélyedő, misztikus kínai tudomány Lao ce nevéhez kötődik, aki Konfuciusz ( Kung -Fu-ce ) idősebb kortársa volt. Honan tartományban élt és tanított az i.e. VI. században, s az ő nevéhez fűződik a taoizmus alapirata, a Tao te king. A taoizmus filozófiájának jó pár eleme van, lényegében a világ szemléletének nyugodt, elmélkedő nézetét képviseli, átitatva a természet szépségével és békéjével. A Tai Chi összefüggésben áll a Ji Csinggel, a kínai jóslásrendszerrel, a kínai alkímia öt elemével (fém, fa, tűz, víz, föld), a nyolc alap trigrammával és a 64 hexagrammával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top