Életmód

Végállomás, kiszállás

A vékonybél a vastagbélbe torkollik. A találkozásnál található tasak pedig a vakbél, amelybõl kiemelkedik a ceruza vastagságú féregnyúlvány. Majd a rövid vastagbélbõl a falat maradéka végcéljához érkezik.

Érdekesség:

A zsákocskaszerű nyúlvány gyulladásos megbetegedését vakbélgyulladásnak nevezzük – hibásan. Ez a betegség néhány évtizeddel ezelőtt még halálos volt, mert nem tudták operálni, vagyis eltávolítani.

A első vakbél műtétet 1844-ben végezték. Hazánkban e beavatkozás úttörője Herczel Manó volt 1894-ben, de jó pár évnek el kellett még telnie, míg az életmentő műtét általánossá vált.

Végső út

A vastagbél csak ritkán végez olyan hullámzó mozgást, amely előbbre viszi a béltartalmat. A vastagbélbe átáramló táplálék már csak egy világos, sárgászöldes híg pép, amelyben az emészthetetlen növényi, illetve kötőszöveti rostok találhatók – az emésztés oroszlánrésze már megtörtént.

A vastagbél legfontosabb működése a vízfelszívás, amely során a béltartalom besűrűsödik. Más anyagok itt már alig ivódnak fel, bár a végbélben lévő baktériumok még elerjesztenek, elrothasztanak bizonyos anyagokat. A vastagbél egy S alakú hurokban, a 10-20 centiméter hosszú szigmabélben végződik, ahonnan a bélsár a végbélbe kerül, majd távozik szervezetünkből.

Érdekesség:

A vastagbél kb. másfél méter hosszú, fele akkora sincs, mint a vékonybél. Ennek ellenére a táplálék innen csak 24 óra múlva jut ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top