Életmód

Hosszú alagút

A gyomorból a táplálék a hozzávetõlegesen hat méter hosszú vékonybélbe kerül, a második emésztõ szakaszba. Itt a bél kígyózó mozgást végez, ezáltal jut benne elõrébb az étel, az ital, amely így még jobban összekeveredik, szétzúzódik.

Tudtad?

A bélmozgásoknak köszönhető az is, hogy ha lenyelünk egy csontdarabot vagy egy gombostűt, az esetek többségében nem történik komolyabb baj. Az idegen tárgyak előbb-utóbb távoznak a salakanyaggal, mégpedig úgy, hogy a hegyes végük felfelé áll, és így nem sérül a bélfal. A szúró ingert ugyanis a belek automatikusan megszüntetik, tehát akár meg is fordíthatják az idegen testet. Ilyenkor az orvosok tanácsa az, hogy valamilyen pépes ételt együnk a szúrós darab után, hogy az mielőbb kikerüljön.

Állatkísérlet:

Siegmund Exner – nem túl humánus módon – kutyákon végzett vizsgálatot szögekkel, gombostűkkel, amelyeket megetetett velük. Bebizonyította ezzel, hogy a megszúrt bélfal automatikusan olyan mozgásokba kezd, amely megszünteti a bántó ingert. A belek pedig sértetlenek maradnak.

Érdekesség:

A vékonybélen – azaz annak 600 körkörös redőzetén -, ahol az emésztés java része zajlik, a táplálék 7-9 óra alatt jut keresztül.

Előrejelzés:

Hogy milyen anyagok bomlanak le és szívódnak fel a vékonybélben, ezt szintén azokban a fejezetekben vizsgáljuk majd, amelyekben a tápanyagokról, a vitaminokról, illetve az energiaháztartásról esik szó.

Gyűrűkapu

A vékonybél végén egy izomgyűrű van, amely időnként megnyílik, és egymás után 5-10-szer kb. egy kávéskanálnyi pépes béltartalmat enged át a vastagbélbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top