Életmód

Felvételi beszélgetés

Elõttünk a nagy lehetõség: személyesen is bemutatkozni a vágyott vállalatnál. Hogyan zajlik a felvételi interjú, hogyan öltözzünk, milyen kérdésekre számítsunk, és hogyan válaszoljuk meg azokat?

Lelki felvérteződés

Mielőtt elmész az interjúra, gondold át, mit kérdezhetnek. Két kérdést egészen biztosan fel fognak tenni: miért éppen itt akar dolgozni?, miért éppen Ön a megfelelő személy erre az állásra? Ha ezekre a kérdésekre nem tudsz válaszolni, már az interjú előtt tudhatod, hogy nem a megfelelő állást választottad. Miután elképzelted a kérdéseket, gondold át válaszaidat is – de ne magold be őket!

Készülj fel a cégből!

Sokat elárul érdeklődésedről az, hogy mennyire ismered a céget, aminél megpályázod az állást. Célszerű a következő tényeket ismerni a vállalatról:

  • tevékenységi kör (termékek, szolgáltatások)
  • milyen piacon tevékenykedik
  • árbevétel, éves jelentések, beruházások
  • vevőkör, célcsoport
  • konkurencia
  • aktuális hírek, újságcikkek (nem árt megnézni a cég honlapját is, ha van)

    Ha jobban ismered a céget, az mindenképpen csak előnyödre válik. Például segít dönteni abban is, hogy valóban ott akarsz-e dolgozni. Még az is kiderülhet az ismerkedés folyamán, hogy a cég nem nyújt megfelelő karrier- vagy képzési lehetőségeket, vagy nem olyan a szervezeti kultúrája, amit hosszú távon el tudsz fogadni.

    Testbeszéd és öltözködés

    Pszichológusok szerint környezetünk érzéseinkre, magatartásunkra vonatkozó véleményét 7 százalékban az elmondottak, 38 százalékban hangunk és 55(!) százalékban arckifejezésünk alapján alakítja ki. A felvételiztető első benyomása már járásod, kézfogásod vagy éppen öltözködésed alapján kialakul – ezekre különös figyelmet kell fordítanod. Kerüld a túlzott gesztikulációt, de álld a kérdező tekintetét! Az öltözködésre vonatkozó általános szabály az ápoltság, a tiszta, vasalt ruházat és a gondozott cipő. Figyelj oda a ruha hosszára, a nyakkivágásra – inkább elegáns legyen, mint kihívó. Hölgyeknek a nappali, visszafogott smink ajánlott, műköröm semmiképp! Próbálj meg úgy öltözködni, mint leendő munkatársaid, vagy a megpályázott munkakör betöltője mindennapi munkája során. Ha nem vagy biztos abban, hogy mi a megfelelő öltözet, olvasd el valamely illemtankönyv vonatkozó bekezdéseit (ajánljuk figyelmedbe Ottlik Károly Protokoll című könyveit).

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top