Igen, a sportolónők is menstruálnak, és megszívják, mert veszítenek

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
„Ebben a modern világban, amikor nyíltan beszélünk a szexről, miért borulnak ki, ha a nők, vagy éppen a sportolónők a menstruációjukról beszélnek?” – mondta egy korábbi profi teniszező, Annabel Croft a Huffington Postnak, miután egy kolléganője, a legmenőbb brit teniszezőnő azt nyilatkozta, azért játszott rosszul egy nagyon fontos meccsen, mert éppen menstruált.

Felhördültek a riporterek, meg a közvélemény, hogy lehet ilyet mondani. Jézus Mária! Kimondta az „m-betűs” szót. Miért ne lehetne?!

Igen, bármilyen meglepő, a nők menstruálnak.

És igen, bizony néha baromi rossz, akkor is, ha nem fáj a hasam, akkor is, ha nem kell görcsoldó. Egyszerűen hamarabb elfogy az erőm, mondjuk, lassabban jutok fel a harmadikra, vagy érzem, hogy lassabban tekerem a bringát. És akkor én még szerencsés vagyok, hogy megúsztam ennyivel.

Az egyik hosszútávfutó kolléganőnk mesélte, hogy pár hete szenvedett futás közben, és nem tudott olyan jó időt menni, ahogy eltervezte, mert menstruált. Nem fájt az ő hasa sem, de a vérveszteség miatt, gyengébb az ember lánya. És akkor most lehet jönni a vastablettával, az se mindig tuti. Egy brit profi futónő azt mondta, konkrétan 15 másodperc különbséggel futja ugyanazt a távot, attól függően, hogy a ciklusa, melyik szakaszában van.

Ez az egész hülyeség már általános iskolában kezdődik, főleg a tesiórákon, hogy mélységesen szégyellje magát az a lány, akinek éppen „megvan”. (Feláll a szőr a hátamon ettől a kifejezéstől.) Az még külön szuper volt, hogy aki éppen vérzett – igen, kimondom VÉR –, vehetett biciklis gatyát a tornaruha fölé, így mint valami skarlát betű még meg is volt jelölve, és lehetett égni, mint a rongy. Ráadásul egy olyan dolog miatt, ami természetes.

Heather Watson nyilatkozatán botránkozik a sajtó (Fotó: Getty Images)
Heather Watson nyilatkozatán megbotránkozott a sajtó (Fotó: Getty Images)

Miért kell erről a férfiaknak tudniuk?

– tették fel a kiborító kérdést a teniszezőnő nyilatkozata után a felháborodott kommentelők. Egyrészt azért, mert igenis befolyásolja a fizikai teljesítményt. Igenis megszívja az a sportolónő, aki éppen menstruál. Amikor itt a szerkesztőségben szóba kerül a téma, az egyik kolléganőm – legnagyobb döbbenetemre – azt kérdezte, hogy miért nem befolyásolta, miért nem tolta el – fogamzásgátlóval, hormonokkal – a menstruációja időpontját, ha tudta, hogy fontos meccs jön. Mondjuk, szerintem azért, mert nem vagyunk szerencsétlen, hormonkezelt marhák a vágóhídon.

Teljesen félrement a világ, amikor „kifejlesztette” a szexista megjegyzést az ideges nőkre, miszerint „biztos menstruál”. Itt arról van szó, hogy igenis gyengébbek vagyunk, ha menstruálunk, de nem az idegeink, hanem a testünk. És hadd beszéljünk róla, és hadd hivatkozzon erre egy sportolónő, akkor is, ha az eredményen nem változtat. A teniszezőnő sem kérte azt, hogy ismételjék meg a meccset, amikor majd nem menstruál.

Ja, és a vér nem kék, csak a reklámokban.

Olvass tovább

Hozzászólások

xyz123123 2015-01-31 21:44

"azt kérdezte, hogy miért nem befolyásolta, miért nem tolta el - fogamzásgátlóval, hormonokkal - a menstruációja időpontját, ha tudta, hogy fontos meccs jön. Mondjuk, szerintem azért, mert nem vagyunk szerencsétlen, hormonkezelt marhák a vágóhídon." Egyik oldalról igaz, hogy nem jó dolog a szervezet működésébe hormonokkal beavatkozni. Más részről viszont nem hiszem, hogy egy profi hagyja pld. egész éves munkáját veszni egy menstruáció miatt. (A szponzorok igényeiről ne is beszéljünk, a profikat nagy nevű cégek támogatják, komoly szerződések aláírásáért "cserébe".)

istvan.horvath.7731247 2015-01-30 13:04

Elkéne fogadnunk embertársainkat úgy ahogy vannak!

Emerita 2015-01-30 10:48

Azért jimmy49, mert még mindig vannak elvetemült süket-vakok, akik semmibe veszik ezt a dolgot. Kevés főnök van, aki megérti az ilyesmit.

Danyi Andi 2015-01-30 10:35

Nem értem mi a gond a menstruációval? A férfiak nyíltan böfögnek, finganak és vakargatják a tökeiket, sőt az orrukat is túrják, tisztelet a kivételnek, mert hogy van aki disztingvál. Igen, a nők teljesítményét befolyásolhatja a menstruációs időszak, kit így, kit úgy, de ez természetes dolog. Az újságírók között nincs nő??????????????

jimmy49 2015-01-30 08:30

Azt nem értem, miért volt fontos ez a cikk. Ez természetes, minden felnőtt tudja. A sportoló is. Amúgy sem kell bejelenteni, mert majdnem minden nő arcán látni, mikor jött meg.

Nők Lapja Cafe 2015-01-30 08:30

,,Ebben a modern világban, amikor nyíltan beszélünk a szexről, miért borulnak ki, ha a nők, vagy éppen a sportolónők a menstruációjukról beszélnek?" - mondta egy korábbi profi teniszező, Annabel Croft a Huffington Postnak, miután egy kolléganője, a legmenőbb brit teniszezőnő azt nyilatkozta, azért játszott rosszul egy nagyon fontos meccsen, mert éppen menstruált.

Nők Lapja Café: Igen, a sportolónők is menstruálnak, és megszívják, mert veszítenek