Egymás szemében cikkek

Sztárok, akiknek 50 felett jött a hírnév

Bár ma már a csapból is ők folynak, és úgy tűnik, mintha egész életükben sztárok lettek volna, nem is gondolnánk, hogy valójában jócskán 40, vagy éppen 50 fölött talált rájuk a hírnév. 

Louis de Funès, akit mindenhonnan kirúgtak

Louis de Funès karrierje nehezen indult, több foglalkozásban is kipróbálta magát, és mivel általában mindenhonnan elbocsátották őt, egy ideig bárzongoristaként kereste a kenyerét, majd megpróbálkozott a színészmesterséggel is. Eleinte kisebb színházi darabokban tűnt fel, majd rengeteg filmben játszott, de csak apróbb szerepeket kapott. Alakított többek között magándetektívet és kertészt, de igazán az 1950-es évek közepétől kezdtek rá felfigyelni Az ötlábú birka vagy a Horgász a pácban című filmremekek bemutatása után.

Ekkorra azonban már túl volt a negyvenen, és mire az igazi áttörés következett, elmúlt 50 éves is. A mindenki által jól ismert Fantomas és a Csendőr sorozattal örökre beírta magát a filmtörténelembe, és az ezek után készült filmjei szintén sikeresnek bizonyultak. Hiszen ki ne ismerné manapság is a Heves jegest, a Jákob rabbi kalandjait, vagy éppen a Káposztalevest? A nagy sikert hozó Csendőr-sorozat záró része, a Csendőr és a csendőrlányok volt az utolsó filmje, amelyben már 68 évesen játszott, de ugyanolyan temperamentummal, mint pályája kezdetén.

Morgan Freeman, akinek bejött az időskor

A színész mindig a tűz körül táncolt, olykor szó szerint is, már ami a művészeteket illeti, hiszen dolgozott táncosként, statisztaként és kórusban is, majd kisebb szerepeket kapott mozifilmekben is. Azonban igazán az 1980-as években kezdett ismertté válni, amikor már betöltötte az ötvenet. Első Oscar-jelölését 1987-ben kapta a Hamis riport egyik epizódszerepéért, majd 1989-ben a Miss Daisy sofőrjének főszerepével egy csapásra sikeres világsztár lett. 52 éves volt ekkor. Az 1990-es években már olyan kasszasikerekben szerepelt, mint a Robin Hood. 60 évesen megalapította saját produkciós cégét, és 2005-ben, 68 évesen nyerte el a régóta áhított Oscar-díjat a Millió dolláros bébi című filmben nyújtott alakításáért. Freeman a mai napig aktív színész, 79 évesen is zerepel a mozikban, a jelenleg futó Szemfényvesztők 2.-ben.

Samuel L. Jackson a fegyverek elől menekült a színészetbe

A színész igazi álomként éli meg azt, hogy sztár lett, ugyanis saját bevallása szerint általában olyan szerepeket vállal el, amelyekre gyermekkorában vágyott, amelyeket egyaránt izgalmas eljátszani és nézni. Bár közel az ötvenhez adatott meg neki ez a lehetőség, azért a fiatalkora is eseménydúsan telt, hiszen részt vett több polgárjogi mozgalomban Martin Luther King oldalán. Végül édesanyja szakította ki ebből a körből, mielőtt fegyvert fogott volna. Los Angelesben letelepedve a színészetre cserélte az építészetet, amelyet tanulni akart, majd New Yorkba költözve színpadi színész lett.

Érdekessége az életének, hogy mentora a szintén későn befutott sztár, Morgan Freeman volt. Drog- és alkoholfüggőségéből kigyógyulva az 1990-es évek elején, jócskán túl a negyvenen kezdett el komolyabb szerepeket kapni, többek között a Jurassic Parkban és a Ponyvaregényben. Utóbbi indította el a világhírnév felé, amely meghozta számára a Die Hard 3.-ban, a Nincs alkuban és a Star Warsban vállalt alakításokat. A színész jelenleg már a 68. életévét tapossa, de most is ugyanolyan aktív, mint az elmúlt években. Idén készült el legutóbbi filmje, az Aljas nyolcas, amelyben egy őrnagyot alakít.

Rodney Dangerfield, aki fél évszázadosan dobbantott

A leginkább vígjátékokból ismert színész általában idősebb karaktereket alakított, nem is csoda, hiszen karrierje jócskán negyvenéves kora fölött kezdődött. Bár már fiatalkorában is próbálkozott komédiázással, az igazi dobbantás 46 éves korában történt meg, amikor 1967-ben meghívták őt az Ed Sullivan-show-ba. Ennek az ismertségnek köszönhetően az 1980-as években számos vígjátékban kapott főszerepet, többek között a Golfőrültekben; a Katicák, avagy hajrá csajokban; és az Édes hatosban. Később számos show-műsornak volt a sztárfellépője, például a Tonigt Show-nak. 82 évesen bekövetkezett haláláig végig szerepelt a kamerák előtt.

Hugh Laurie, aki skatulyába zárva lett világsztár

Az angol színészt már fiatalkorában láthattuk egy-egy komédiasorozatban, például az Egy kis Fry&Laurie-ban vagy a Fekete viperában, majd kisebb szerepeket játszott mozifilmekben is, többek között a 101 kiskutyában és a Stuart Little-ben, de az igazi ismertséget és sikert a Doktor House című sorozat hozta meg számára 45 évesen, amelynek címszerepét játszotta. A sorozat 8 éven át, 2012-ig tartott, és Laurie azóta sem tudott hasonló sikert elérni egyik filmjével vagy sorozatával sem. A sztárságnak talán éppen az volt az ára az ő esetében, hogy a közönség egyetlen karakterre skatulyázta be őt, a teljes mértékben különc és mellesleg abszolút elviselhetetlen, mégis zseniális orvoséba. Ezzel a szereppel egyébként a Guinness Rekordok Könyve szerint világcsúcs nézettséget produkált.

Sztárok és a siker az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top