Egymás szemében cikkek

“A feleségem meghízott, és így már nem vonzódom hozzá”

"Nagyon szeretem őt, de így, ilyen testtel már nem vonzódom hozzá annyira, mint régen. Soha nem akarnám megbántani, azt sem akarom, hogy azt érezze, nincs biztonságban mellettem emiatt, eszembe sem jutna megcsalni vagy elhagyni. De nem tudom, hogy hogyan mondjam el neki, hogy ez nyomaszt engem."

“A feleségemmel 26 évesen ismerkedtünk meg, igen erős, intenzív szexuális vonzalom volt közöttünk. Hat éve vagyunk házasok, ő pedig egy ideje már abbahagyta az edzéseit és eléggé elengedte magát (mindkettőnknek elég szoros a munkabeosztása). Nagyon szeretem őt, de így, ilyen testtel már nem vonzódom hozzá annyira, mint régen. Soha nem akarnám megbántani, azt sem akarom, hogy azt érezze, nincs biztonságban mellettem emiatt, eszembe sem jutna megcsalni vagy elhagyni. De nem tudom, hogy hogyan mondjam el neki, hogy ez nyomaszt engem” – fordult a kérdésével egy férfi a Guardian Életmód rovatához.

Az újság tanácsadója, Pamela Stephenson Connolly pszichoterapeuta, aki szexuális zavarokra szakosodott, ezt a választ adta a fiatalembernek:

“Amikor a pár egyik tagja felszed pár kilót, vagy bárhogy máshogy megváltozik a külseje annyira, hogy a másik már nem vonzódik így hozzá, akkor egy szeretetteljes gesztus lehet, ha teszünk érte valami olyat, amivel segítjük, hogy visszanyerje eredeti formáját. A hízás gyakran negatívan hat az ember testképére, ami eleve rontja a szexualitáshoz való viszonyát, csökkentheti a vágyát. Természetesen nagyon tapintatosan kell kezelni ezt a kérdést, de abban nincs semmi rossz, ha egy házasságban felajánlja a másik fél ebben az esetben a segítségét.

De először az lenne a legfontosabb, hogy megértsük a súlygyarapodás okát.

A stressz, túl sok munka vagy a rendszertelen, kapkodva étkezés mind lehet a hízás mögötti ok, és válhat belőle komoly fizikai vagy pszichológiai probléma is. Annyit kell tenned, hogy biztosítod róla, hogy nagyon szereted, és szeretnél neki segíteni, hogy visszanyerje az egészséges súlyát, mert aggódsz érte. Közben pedig ajánld fel neki, hogy segítesz a stressz kezelésében, együtt átalakíthatjátok az életmódotokat, egészségesebb étkezéssel, edzéssel, pihenéssel és sok nevetéssel.”

Mi is megkérdeztük szakértőnket, Bibók Bea párkapcsolati tanácsadó, szexuálterapeutát a férfi leveléről és arról, hogy milyen gyakori ez a házasságokban, hogy csökken a szexuális vágy a másik testének változásai miatt, és mit lehet tenni ellene.

“Az eset kapcsán nem tudjuk, mekkora súlygyarapodásról van szó, a »néhány kiló« lehet 2-3, avagy akár 10-20 kg is. A szexuális vágy nem jön megrendelésre, sok minden szükséges ahhoz, hogy a vágy megszülessen. Vonzalom, kinézet, kémia, intellektuális összhang, és még sorolhatnám. Az emberek különbözőek, vannak, akiknek egyáltalán nem fontos szempont a kinézet, és vannak, akiknél a szexuális vágy létrejöttének alapfeltétele.

Ebben az esetben egy ilyen fiatalemberrel állunk szemben. Ő csupán azt érzékeli, hogy nem képes megkívánni úgy, mint a hízás előtt. Fontos tudni, hogy a vágy nem szándék kérdése, ebben az esetben csak azt érzi, valami nem működik. Kicsit olyan, mintha nagyon kívánnám a párom, de zavar a görbe lába. Tudom, hogy nem tehet róla, ám mégis zavar, és emiatt egyszerűen nem tudom megkívánni. A szexuális vágy létrejöttéhez a nemi hormonok megfelelő arányai szükségesek. Ha a súlygyarapodás taszítóan hat egy emberre – akár azért, mert a látvány nem az, amibe beleszerettünk, akár azért, mert a test illata változik meg a hízás által – akkor a szexuális vágyért felelős nemi hormonok termelődése nem jön létre kellőképpen, így a vágy sem születik meg.

Fontosnak tartom, hogy a pár mindkét tagja képes legyen önmagukról, a változásaikról beszélgetni.

Nem a megbántás a cél, hanem az, hogy megadjuk párunknak a lehetőséget a változtatásra. Mert ha csak akkor adunk jelzést a párunknak, amikor már reménytelenül taszít a teste, akkor joggal érezheti magát becsapottnak és csalódottnak, hiszen nem kapta meg azt a figyelmeztetést, ami őt arra ösztönözte volna, hogy változtasson, menjen el sportolni. Ezek a jelzések és az őszinte kommunikáció azért nagyon fontos, mert tulajdonképpen tükröt mutatnak egy másik ember számára. Nem megsértődni és nem önérzeteskedni kell, hanem beszélgetni arról, hogy a fennálló helyzet miért okoz problémát és hogyan lehet ezt megoldani.

Ez egy felelősségteljes felnőtt viselkedés, ami egy párkapcsolatban elvárható. Ugyanakkor fontos, hogy legyen tolerancia a két emberben egymás iránt. Mert ha a pár két tagja hosszú időn keresztül él együtt, óhatatlan, hogy az öregedéssel járó testi változást egyikük sem tudja majd elkerülni. Érdemes erről is beszélgetni egy párkapcsolatban, és mindkét félnek el kell jutnia az önismeret olyan fokára, hogy képesek legyenek tolerálni a saját és a másik testének, bőrének, kinézetének változásait. Mert ha ezt nem tanulják meg, akkor a párkapcsolati és a belső személyes harmóniát felváltja a diszharmónia és a belső elégedetlenség és békétlenség.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top