Egyéb

A gyermekágyi idõszak

Szülés után az addig erõteljesen megnövekedett méh viszonylag gyorsan visszafejlõdik. Hat hét alatt a gyermekágyi vérzés fokozatosan csökken, színe megváltozik: a kezdeti sötétvörösrõl egyre világosabb, hígabb és kevesebb lesz, mígnem az idõszak végére gyakorlatilag megszûnik.





Fontos, hogy a szülés után fokozottan ügyeljünk a tisztaságra. Ez megelőzheti a méhüreg és a gátseb gyulladását. Naponta többször kell az érintett területet lemosni, a távozó véres váladékot felfogni, és gondosan zárt helyre kidobni. Erre a célra ma már döntően nagy méretű betétek az elterjedtek, melyek nedvszívó-, és megtartó képessége megfelelő. 

Amikor a váladékozás csökken, és a hüvely-, gátsebek begyógyultak, szóba jöhet újra a tamponhasználat, de fontos a gyakori csere és a megfelelő méret megválasztása: érdemes kipróbálni nagyobb méretű tampont (pl. super plus), amit kifejezetten erős vérzésre vagy már szült nőknek ajánlunk.





Nem szoptató nőknél az első, menstruációhoz hasonló vérzés általában szülés után 6-8 héttel jelentkezik. Ezt még nem előzi meg tüszőérés, ezért ekkor még nem is eshetnek teherbe. Az első ovulációra a szülést követő 3.-4. hónapban lehet számítani. Ezért ettől az időtől kell fogamzásgátlásról gondoskodni. A rendszeres szoptatás hatására olyan hormonális változások jönnek létre, melyek a peteérést és a menstruációt megakadályozzák. Így általában a szoptatás ideje alatt rendszeres vérzés



nem jelentkezik. Amikor a csecsemőt kezdik elválasztani, már előfordulhat peteérés, és így teherbe esés is. Néha úgy is, hogy a szoptató édesanya még nem is menstruált szülést követően. Szoptatás alatt jelentkezhet kis mennyiségű, ún. áttöréses vérzés is, mely ártalmatlan, és szinte mindig gyorsan elmúlik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top