Egészséges kezdet, egészséges élet

Az anyatej fehérjemennyisége és minősége

Az anyatejben lévő fehérje mennyisége minden fejlődési szakaszban tökéletesen igazodik a baba korához és igényeihez.
Az anyatej fehérjemennyisége és minősége

Az anyatej tényleg csodálatos! Tudta, hogy az anyatej összetétele változik a baba korának megfelelően? Ennek az az oka, hogy a babának a növekedéshez és fejlődéshez korszakonként másra van szüksége.

 A kritikus változó a fehérje.

 A csecsemő és gyermek optimális növekedése, fejlődése és funkcionális érése több mint 50 alapvető makro- és mikrotápanyag megfelelő bevitelének és fogyasztásának a függvénye.

 Ezek közül messze a fehérjék a legfontosabbak.

 A fehérjék alkotják az élőlények sejtállományának több mint felét. Ezen felül sokrétű biológiai funkciókat látnak el. A hormonok, enzimek és antitestek mind fehérjék, akárcsak a hemoglobin és a mioglobin, melyek az oxigén szállításáért és tárolásáért felelnek.

Az anyatejben található fehérje a természet ideális megoldása a gyermekek különleges igényeinek kielégítésére:

 

– Az anyatej fehérje-összetétele és mennyisége az első néhány hónap során alakul ki, mégpedig a gyermek igényeihez igazodva, így biztosítva az egészséges növekedést, anélkül, hogy alul- vagy túltáplálnák a csecsemőt.

– Az anyatejben található fehérjék kiváló minősége és alacsony mennyisége pozitívan hat az anyagcsere hosszú távú egészségesebb működésére.

– Az anyatejben lévő fehérjék gyengéden edzik az immunrendszert, köszönhetően rendkívül alacsony allergizáló hatásuknak és a bélflórára gyakorolt kedvező hatásuknak.

– Az anyatejben lévő fehérjét különösen könnyű megemészteni, ami csökkenti a még korai fejlődési szakaszban lévő veséket érő stresszt.

 

Kezdetben az anyatej magasabb mennyiségben tartalmaz fehérjét, mert a babának erre van szüksége a rendkívül gyors növekedéshez. Később azonban, ahogy az igény csökken, az anyatejben lévő fehérje mennyisége is csökken.

Az anyatej fehérjetartalma a baba korának előrehaladtával többek között azért is változik, mert a fehérje mennyisége a baba által elfogyasztott anyatej összes mennyiségéhez igazodik. Az élet első hónapjaiban a baba még kevés anyatejet iszik, így ebben az időszakban az anyatej 100 milliliterenkénti fehérjetartalma magas. Az élet későbbi hónapjaiban a baba már nagyobb mennyiségű anyatejet fogyaszt, így a 100 milliliterenkénti fehérjetartalom csökken, pont úgy, ahogy az a baba növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges.

Azáltal, hogy az anyatej alkalmazkodik a lassuló növekedési ütemhez és az ebből adódó alacsonyabb fehérjeszükséglethez, a csökkenő fehérjetartalom tökéletesen igazodik a csecsemő igényeihez.

 

Az anyatej fehérjéjét egyedülálló minősége teszi olyan különlegessé.

 

A fehérjék kisebb részecskékből, úgynevezett aminosavakból állnak. Minden egyes aminosav speciális szerepet játszik a baba egészségének és fejlődésének biztosításában, ezért külön-külön meghatározott mennyiségben van szükség rájuk. A fehérjék minőségét ezeknek a meghatározott mennyiségű aminosavaknak a kombinációja határozza meg. Például az anyatej fehérjeminősége erősen különbözik a tehéntej fehérjeminőségétől.

 

Az emberi fehérjék 21 különböző aminosavat tartalmaznak. Ebből a 21-ből néhányat esszenciálisnak, azaz alapvető fontosságúnak tartunk, mivel az emberi test ezeket nem képes előállítani, ezért különböző élelmiszerekkel kell őket bevinni a szervezetbe.

Az aminosavak láncszerű egymáshoz kapcsolódásából jönnek létre az úgynevezett peptidek. A fehérjék olyan peptidek, melyek több mint 60 aminosavat tartalmaznak.

 

A fehérjéket háromféleképpen különböztetjük meg egymástól:

 – az őket felépítő aminosavak alapján,

– a felépítésükben részt vevő aminosavak sorrendje szerint,

– háromdimenziós, térbeli alakjuk szerint, melyeket a peptidsorok közötti kötések és hidak alkotnak.

A fehérjék tápanyagtartalma és minősége a bennük lévő aminosavak típusának, mennyiségének és arányának függvénye. Az anyatejben lévő fehérjék aminosav-összetételük alapján nagyban eltérnek a tehéntejben lévő fehérjéktől.

Mindezek a tehéntejben lévő fehérje magasabb koncentrációja mellett szükségtelenül nagy igénybevételnek teszik ki a fejlődő veséket, és hosszú távon az anyagcserét is károsan befolyásolhatják.

Ugyanakkor a tehéntejet a természet a borjak megfelelő növekedési és fejlődési igényeinek megfelelően alakította ki. Emiatt nagyon különbözik az anyatejtől:

 – háromszor annyi fehérjét tartalmaz, és

– fehérje-összetétele nagyban eltér az anyatejétől.

 Ezért annak érdekében, hogy az anyatejhez minél közelebb álló aminosav-összetételt érjenek el, a szakértők kifejlesztettek egy egyedülálló módszert a tehéntejben lévő fehérje összetételének módosítására és minőségének javítására. Ezzel biztosítható, hogy az anyatejes táplálásban nem részesülő csecsemők is olyan fehérjét fogyasszanak, amivel fejlődésük az optimális irányban és szinten tartható.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top