Egészség

Cukorbeteg vagyok – lehet még gyerekem?

Akár egy focicsapatnyi egészséges gyereket is szülhetsz még attól, hogy cukorbeteg vagy, viszont sokkal többet kell ehhez tudatosan törődnöd magaddal, mint másoknak. Egy diabéteszes nőnek ugyanis nem szabad véletlenül teherbe esnie, hanem előre meg kell terveznie a fogamzás időpontját, és előtte egy megfelelő orvos – sőt gyakran egy komplett szakértői gárda – segítségével a legmegfelelőbb állapotba kell hoznia a szervezetét a várandóssághoz.

Hazánkban a várandós kismamák 3-5 százalékánál jelenik meg terhesség közben a diabétesz, és ezer nőből három olyan van, akinek már a terhesség előtt is cukorbetegsége volt. Mindkét eset sok olyan veszélyt hordoz a magzatra és az anyára nézve is, ami miatt a szokásnál jóval nagyobb körültekintéssel kell a kismamának és az őt felügyelő orvosnak is “végigvinni” a terhességet.

Cukorbeteg vagyok - lehet még gyerekem?

 

A várandósság is okozhat diabéteszt

A mai modern okosgyógyszerekkel már jelentősen csökkenthető a terhességet veszélyeztető szövődmények kockázata a diabéteszes kismamáknál abban az esetben is, ha az anya cukorbetegsége már a várandósság előtt is ismert volt, és akkor is, ha az a terhesség következményeként merült fel. Ez utóbbit gesztációs diabétesznek hívják, ez fordul elő gyakrabban, mert a várandósság állapotában a szervezet hormonháztartása és anyacsere-folyamatai megváltoznak, ez hajlamossá teszik azokat a terhes kismamákat a diabéteszre, akiknél bizonyos kockázati tényezők magasabbak. Ilyen kockázati tényező lehet például az elhízás, a magas vérnyomás, a családban előforduló diabétesz, az ismétlődő vetélések, a méhszájgyulladás, a gyakori húgyúti fertőzések és vesemedence-gyulladások. Számukra a legfontosabb, hogy a terhességi diabétesz kialakulását minél hamarabb felismerje a kezelőorvosuk, és megkaphassák a megfelelő gyógyszeres terápiát – erre egyébként jó esély van, hiszen rendszeresen vannak vércukorszint vizsgálatok a várandósság alatt. Azoknál a nőknél, akik már eleve cukorbetegséggel vágnak bele egy terhességbe a legfontosabb, hogy időben elkezdjék felkészíteni erre a szervezetüket.

Tervezz előre, ha cukros vagy

Egy babára vágyó diabéteszes nőnél már a teherbeesés előtt legalább 3 hónappal, de inkább fél évvel a lehető legjobban be kell állítani és stabilizálni a vércukor értékeket (az ideális érték 6 mmol/l körül van). Előfordulhat, hogy az egész életvitelét is át kell alakítania ahhoz, hogy a gyermekvállalásra minél jobban felkészíthesse a szervezetét, vagyis mindent egybevetve egy cukorbeteg nőnek jó előre el kell terveznie a várandósságát, ezért a legjobb, ha már rögtön akkor felkeresi tanácsért és konzultációért az orvost, amikor először felmerül benne a gondolat, hogy gyermeket szeretne. Mivel a cukorbetegséggel társuló terhesség sok kockázatot rejt magában mind az édesanya, mind a fejlődő magzat egészségére nézve, ezért a diabéteszes nőknek nem csak a teherbeesést kell tudatosan megtervezniük, hanem a terhesség elleni védekezést is, ezért számukra mindenképpen javasolt a megbízható fogamzásgátló módszerek valamelyikének használata abban az időszakban, amikor még nem szeretnének gyermeket.

Cukorbeteg vagyok - lehet még gyerekem?

 

Mit kell tenned a terhesség előtt?

Menj el orvoshoz! Ez az első és legfontosabb teendőd. Ne az internetről és ismerősöktől tájékozódj arról, hogy mit csinálj, és hogyan készülj fel a terhességre cukorbetegként, hanem egy megbízható orvostól. Közösen készítsétek el a “várandóssági stratégiát”, és azután szigorúan tartsd be az előírásait.

Egyél rendesen! Egy cukorbeteg nőnek nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzon. A terhességre készülve ezért mindenképpen érdemes egy dietetikussal is beszélned, hogy összeállítsátok a megfelelő étrendet. Ne lepődj meg, ha nemcsak a “menüre” tesz majd javaslatot, hanem azt is kéri majd, hogy vezess diétás naplót (ebben szerepel többek között, hogy milyen alapanyagokat és mennyiségeket használtál főzéskor, mikor és mennyit ettél stb.). Ezt az okostelefonok korában nem túl bonyolult elkészíteni – elég csak letölteni egy megfelelő appot a netről.

Mérd a vércukrod! A helyes táplálkozás mellett természetesen rendszeresen kell vércukor-önellenőrzést is végezned az orvos által előírt időpontokban – és erről is naplót kell majd vezetned. Előfordulhat, hogy gyógyszeres terápiára illetve a korábbiakhoz képest más gyógyszerekre lesz szükséged ahhoz, hogy a vércukorszinted stabilan beállítsák – ma már az okosgyógyszerekkel ez a procedúra is sokkal hatékonyabban és személyre szabottabban végezhető el.

Vizsgáltasd meg a szemed! Ha lézerkezelést szeretnél, akkor azt már a terhesség előtt célszerű elvégeztetned, és megvárnod a további lépések előtt a szemed állapotának stabilizálódását!

Szedj folsavat! Napi 6 mg az általában ajánlott mennyiség – de erről is az orvosodtól kérj tanácsot, és neki kell felírnia a receptet is!

Hagyd abba a dohányzást!

Ne igyál alkoholt!

Összességében tehát elég komoly életmódváltozásra számíthatsz, ha szeretnél cukorbetegen teherbe esni és biztonságosan végigvinni egy terhességet. Azonban ne aggódj, hiszen ha megfogadod az orvosok tanácsait, és lelkiismeretesen végigcsinálod a felkészítést, akkor nagyon jó esélyed van arra, hogy egészséges gyermeked legyen!

 

Olvass még cikkeket a cukorbetegségről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top