Egészség

Anyai tanácsok – így támogathatod lelkileg a lányod az első menzeszkor

Minden lány életében jelentőségteljes az a nap, amikor megjön az első havi vérzése, és egyáltalán nem mindegy, hogy ehhez a fordulóponthoz milyen érzések és élmények kapcsolódnak. Édesanyaként sokat tehetsz azért, hogy ne kínokkal, titkolózással és szégyenérzettel teli alkalommá váljon számára az első menzesz, és ha nyitottan és bátorítóan beszélsz vele a dologról, az a későbbi életének nehéz napjait is megkönnyíti majd.

 

Piros betűs napnak nevezik, de ettől még a legtöbb nő egy cseppet sem tartja ünnepnek, amikor megérkezik a havi vérzése, és általában akkor sem rendezünk nagyobb családi vigasságot, amikor serdülő lányunk először menstruál. Pedig lehet, hogy így kellene tenni, hiszen jelentős eseményről és meghatározó élményről, a felnőtt nővé érés első fontos állomásáról van szó, és ez az alkalom megérdemli, hogy kiemelten kezeljék.

Anyai tanácsok – így támogathatod lelkileg a lányod az első menseskor

A Változó Asszony ünnepe

Sok természeti nép bonyolult beavatási szertartásokkal és valódi ünneppel teszi emlékezetessé ezt a napot, és ezek a rituálék a lány számára értékké teszik a saját nemiségét, és pozitív tartalommal töltenek meg mindent, ami azzal jár – így magát a havi vérzést is. Az apacsok például a Változó Asszony rítusával négy teljes napon át ünnepelték ezt az eseményt: ilyenkor az idősebb nőrokonok megosztották élményeiket saját menstruációjukkal kapcsolatban, elbeszélték nőiességükkel kapcsolatos tanulságos történeteiket a nővé cseperedő lánynak, akit fehérre festettek, aki ezzel jelképesen ősanyává, az apacsok anyjává vált. Ezután eljátszotta a “Változó Asszony” történetét, akit a nap megtermékenyít, és világra hozza az apacs embert. Ezt követően megszórták a termékenységet jelképező sárga zsurló virágporával, a törzs idősebb, bölcs asszonyai pedig a “belső tűzről és a szent nemiségről” beszéltek neki, majd a szertartás végül a beavatott fiatal apacs lány táncával zárult. Mennyivel tartalmasabb és szebb élmény így az első menstruáció, és mennyivel komolyabbá és fontosabbá teszi nőiséget egy ilyen beavatási rituálé, igaz? A nővé érő lány a közösségben megbecsülést és figyelmet kap, a menzeszét pedig valódi örömünnepként élheti meg szemben sok mai lánnyal, akiknek az úgynevezett civilizált világban az első vérzés félelmetes és ijesztő élményét egyedül kell feldolgozniuk.

A mi hagyományaink

A mi kultúránknak már régóta nem része, hogy hasonló rituálékkal avassák be a felserdülő gyermekeket a felnőttek világába, pedig egykor több ilyen is élt a néphagyományban: például a “nagylánykorba” lépésről egyértelműen tájékoztatta a közösséget a lány megváltozott a ruha- és hajviselete, amit nem ritkán ünnepélyes keretek között kapott meg az idősebb asszonyoktól. Ilyen volt például a geca, egy díszes, feltűzött hajfonat, és amit közösen “font fel” a nőrokonság a fiatal lányka hajából. A nagylánnyá válás aktusán részt vevő lány- és nőtársaságot a család ezután nagyvonalúan megvendégelte. Az első menzesszel együtt járt az is, hogy új viselkedési szabályok léptek életben: a lány például eljárhatott már a guzsalyasba és a táncba a legényekkel.

Tedd ünnepé az eseményt

Bár ezek a szokások mára elvesztek, és az első havi vérzés megérkezése a fiatal lányok magánügyévé vált, a családon belül azért sokat tehetsz te is azért, hogy ne szégyenérzettel, hanem büszkén élje meg a lányod az első menstruációt, és erre a lelki és testi fejlődés szempontjából egyformán jelentőségteljes napra örömmel emlékezzen. Bevezethetsz és alapíthatsz például új családi hagyományt is: például a régi szokások szerint rendezhetsz családi összejövetelt, ahol a nőrokonság figyelmével és szeretetével halmozza el az ifjú lánykát, akit ellátnak jó tanácsokkal és megosztják vele a tapasztalataikat. Átadhatsz a lányodnak egy régi anyai örökséget is ilyenkor – például a nagymama vagy dédanya egy kedves tárgyát, vagy egy új, vörös kővel díszített ékszert is a nagy nap emlékéül. Mindezek megerősítik a lányod önbizalmát, és pozitív képet formálnak benne a nőiességről és magáról a havi vérzésről, ami által sokkal könnyebben elviselhetővé válnak számra a vele járó kellemtelenségek is.

Anyai tanácsok – így támogathatod lelkileg a lányod az első menseskor

Az is lehet, hogy az tenné széppé és emlékezetessé a lányod számra ezt a napot, ha azt kizárólag veled tölthetné kettesben, és elmélyülten, meghitten beszélgethetnétek. Egy szép kirándulás vagy egy közös, zavartalan lustálkodás otthon éppen olyan kedves, pozitív és maradandó élményt nyújthat, és éppen úgy jelenthet igazi beavatást a lányodnak ezen a napon, mint egy nagyobb “ünnepély”.

Praktikus tanácsok is kellenek

A lelki támogatás és figyelem mellett persze nem árt, ha ilyenkor a dolog praktikus oldaláról is kicsit felkészülsz, hogy választ tudj adni a lányod felmerülő kérdéseire. Például arra, hogy egyáltalán miért menstruálnak a lányok? Általában elég magyarázat ilyenkor, ha azt mondod, hogy ez egy természetes dolog, ami azt jelzi, hogy már nagylánnyá érett, és egyáltalán nem valamilyen baj és betegség jele a vérzés. Azt is hasznos elmondani ilyenkor, hogy mire számíthat: például hogy mennyi ideig tart, milyen rendszerességgel jelentkezik – az első két évben például készüljön fel arra, hogy valószínűleg rendszertelen lesz a vérzés –, vagy azt, hogy milyen tisztálkodási, higiéniás intézkedéseket kell ilyenkor megtenni.

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top