Egészség

Intimitás 50 felett: mítosz kontra valóság

Több tévhit is kering a köztudatban az idősebb kori szexualitás kapcsán. Nemcsak a férfiak tekintetében, a nők esetén is nagyon sok a hamis elgondolás. Arról, hogy sem a szerelem, sem a testiség nem múlik el az ötödik x után, sajnos nagyon keveset lehet hallani, látni. Pedig nem tabu, a legtöbben ebben a korban is élénk szerelmi életet élnek.

A testi és lelki kiteljesedéséről beszélni kell – legyen szó bármilyen életkorról. Ugyan egyre többet foglalkoznak a szakemberek a fiatalkori szexualitással és a felvilágosítással, arra sajnos nem érett még meg a társadalom, hogy nyíltan beszéljünk az idősebbek szerelmi életéről. Arra pedig még többet várhatunk, hogy mint ahogyan a fiatalok a viszonyaikat, ugyanúgy nyíltan felvállalják az ötven felettiek is a testiséget.

Zavaró tünetek

Az egyik legerősebb mítosz, amit mindenképpen le kell rombolni, az az, hogy az idősebb emberek nem kívánják a szexet. Vannak, akik szerint a férfiaknak ugyan megmarad a vágyuk, de a nőknek egyáltalán nincs már szexuális ingerük az ötödik x környékén. Ez egyáltalán nem igaz. Bár a változókorban átalakul a nők teste, de ez nem jelenti azt, hogy ők el is veszítik a szexuális érdeklődésüket. Az viszont tény, hogy a hüvelyszárazság a klimax egyik zavaró következménye. Mivel csökken az ösztrogénszint, romlik a külső nemi szervek és a hüvelyhám vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából és el is vékonyul, így egy-egy aktus fájdalommal és égő érzéssel járhat.

Intimitás 50 felett: mítosz kontra valóság

Azoknak a nőknek, akik ezzel a problémával küzdenek, tudniuk kell, hogy ez egy természetes folyamat és nem szabad hagyniuk, hogy a hüvelyszárazság a szexualitás rovásra menjen. A gyógyszertárakban kapható hüvelyszárazság elleni kúpok segíthetnek. Az is nagyon fontos, hogy a partnerrel is beszéljék meg ezt az érintett nők, hiszen így azon túl, hogy mindketten tisztában lesznek az okokkal, könnyebben kezelik a helyzetet is.

Tudják, mit akarnak

Sok korosabb nő talán épp azért nem érzi magát elég kívánatosnak, mert mindenütt csak azzal szembesül, hogy a fiataloké a világ és a testiség. Holott a legtöbben épp a 40-es éveikre tesznek szert olyan szexuális tapasztalatokra, amelyek által valódi élményt nyújt nekik a szex. Hiszen megtapasztalták már, hogy mi okoz örömet és tudják, mit akarnak az ágyban. Arról nem is beszélve, hogy régebben bevett szokás volt, hogy a fiatal férfiakat az érett nők vezették be a testiség világába és ők tanították meg nekik hogyan kényeztessék a partnerüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top