Egészség

3 perc szemtorna irodistáknak

Szándékunk ellenére naponta ártunk a szemünknek pusztán azzal, hogy nem törődünk a védelmével, és engedjük, hogy a káros környezeti hatások akadálytalanuk elérjék. A légkondis irodákban ülő, számítógépet 6-8 órán át használó dolgozókra ez különösen igaz – nekik mutatunk most néhány egyszerű gyakorlatot, amivel regenerálhatják a szemüket, és óvhatják a látásukat.

Óránként tíz perc extra mozgás már jelentősen hozzájárul az egészségedhez, és pont ennyi az az idő, amit a törvény is biztosít minden irodai dolgozónak, aki számítógépes munkát végez. Ezt a szünetet nem csak elgémberedett tagjaidat átmozgatására érdemes felhasználnod, hanem arra is, hogy egy kicsit megtornáztasd a szemed! Sőt, a látásod még munka közben is „felfrissítheted” a következő gyakorlatokkal!

Napi pár perc szemtorna mindenkinek kell…

Kezdjük a legegyszerűbbel: pislogj! Ez tényleg nem bonyolult, és talán butaságnak is hangzik, pedig nem az: számítógépezés közben ugyanis a szem a képernyőre mered, és sokkal ritkábban (legalább egyharmadával kevesebbet) pislogsz a kelleténél, amitől kiszárad a szemed. Ez irritációhoz vezet, és a száraz szem a kórokozókkal szemben is védtelenebb. A kevesebb pislogás miatt romlik a látás élessége és minősége is, mivel a lencsén található könnyfilm-réteg gyengül, ez pedig tovább fárasztja az agyad és a szemed. Próbálj meg ügyelni rá, hogy percenként nagyjából 30-at pislants, ha pedig elfeledkeznél róla, időnként sűrű pislogtatásokkal „pótold” a kihagyást.

Munka közben egy másik gyakorlatot is végezhetsz: emeld fel a tekinteted a képernyőről és nézz ki az ablakon jó messzire, vagy legalább a szoba legtávolabbi pontjára, majd rögtön ezután egy fókuszálj közeli tárgyra. Egymás után 5-10 alkalommal tedd ezt meg.

Tíz perc szünet szemtornával

Az irodistáknak járó tíz perces szünetben ezekkel a gyakorlatokkal pihentetheted a szemed:

1. A tenyereddel takard el a szemeid, és marad így fél percig. Lassan, nyugodtan lélegezz, és kapcsold ki az agyad, amennyire csak lehet.

2. Ezután nyisd ki a szemed és válassz ki a környezetedben öt különböző távolságban található pontot: a legközelebbi legyen az orrod hegye, a legtávolabbi akár a legtávolabbi fal egyik sarka, vagy az ablakból látható távoli tárgy is lehet. Egymás után vidd a szemed ezekre a pontokra és fókuszálj rájuk sorban. Mindegyiken tartsd ott a tekinteted pár másodpercig, amíg teljesen élessé nem válik a kép.

3. Nyújts ki magad elé a két kezed, egymástól kicsit eltávolítva oldalra. Nyújtsd ki a hüvelykujjad, és a fejed mozdítása nélkül vidd a tekinteted előbb az egyik, majd a másik ujjadra. Fókuszálj rá addig, amíg a kép éles nem lesz. Ismételd el ezt 10-15 alkalommal.

4. Ha végeztél, masszírozd meg a szemeid és az szemkörüli területeket. Tenyérrel, gyengéden dörzsöld át a szemgödröket, az ujjad hegyével masszírozd meg szemöldököket és a közöttük lévő részt, majd újra a tenyereddel az arccsontot és végül a halántékot. ha lehet, ezt egy csendes, nyugodt helyen végezd, laza testtartásban. Legjobb, ha a fejed hátrahajtod közben, mert ez a munka közben előrenyújtott nyakad izmainak is jót tesz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top