Egészség

Száraz a szemem, és ég – lehet, hogy beteg vagyok?

Fiataloknál legtöbbször átmeneti kellemetlenséget jelent, időseknél pedig általában a korral járó, állandó tünet a szem szárazsága. Mindkét esetben igényel kezelést, és nem árt, ha komolyan vesszük a jelenséget, mert előfordulhat, hogy a háttérben meghúzódó komolyabb betegség húzódik meg.

A legtöbben már megtapasztaltuk, milyen kellemetlenségekkel jár, ha kiszárad a szemünk: az égető-viszkető érzéstől kezdve a kipirosodáson és fényérzékenységen át a homályos látásig terjed a skála, és az sem ritka, hogy úgy érezzük, mintha valamilyen idegen test – például homokszem – karcolná a szemünket.

A szemszárazság betegség előjele lehet – érdemes komolyan venni!

Nem kíméljük a szemünket

A szem kiszáradása meglehetősen gyakori dolog, hiszen a szem érzékeny „műszer”, és a füst, a hideg, a szél, a száraz és poros levegő könnyen kiváltja a szárazságát, arról nem is beszélve, hogy a napi több órás monitorhasználat és tévézés sem tesz jót neki. Ez utóbbi esetben azért szokott kiszáradni a szem, mert a képernyőt nézve hajlamosak vagyunk rá, hogy keveset pislogjunk (normális esetben átlagosan két másodpercenként pislantunk egyet, míg számítógépezés közben felére-harmadára csökken ez mennyiség, és ennél fogva jóval ritkábban nedvesedik át a szem).

Egyesek szeme annyira érzékeny, hogy még a fűszeres ételekre is szárazsággal reagál, a légkondicionáló mellett pedig szinte mindenkinél garantáltan megjelenik előbb utóbb ez a kellemetlenség, míg másokra bizonyos gyógyszerek – például vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, fogamzásgátlók, vízhajtók, migrén elleni szerek – vannak ugyanilyen hatással.

Ezek közül azonban még egyik sem betegség tünete, csupán a szem reakciója a külső környezet hatásaira illetve egyes szerekre, amelyek a szervezetbe kerülnek. Van azonban olyan helyzet is, amikor kifejezetten betegség tünete és korai előjele a szárazság.

Betegség tünete is lehet a száraz szem

A krónikus betegségek közül a gyakran előforduló diabéteszre jellemző, hogy a szemszárazságot okoz. Más estekben a szemszárazság olyan idült gyulladásos kötőszöveti betegség számlájára írható, mint szisztémás lupusz eritematózusz, de a nőknél meglehetősen gyakran előforduló fájdalmas mozgásszervi betegség, a rheumatoid-arthritis kísérő tünete is lehet. Emellett különféle bakteriális fertőzések is előidézhetik a szemszárazságot.

Szintén a nőket sújtja döntően a Sjögren-szindróma, amelynél kifejezetten a nyál- és könnytermelésért felelős mirigyek betegednek meg egy autoimmun folyamat során. Ez a betegség minden századik embert érinti, a páciensek 90 százaléka pedig 50-60 év közötti nő. Tehát viszonylag gyakori betegségről van szó, amelynek felismerését megnehezíti, hogy a tünetek csak lassan, több hónap alatt, fokozatosan alakulnak ki. Azoknál, akiknél a nyálkahártyák és a szem szárazsága eleve jelen van – például dohányzás miatt vagy elégtelen folyadékbevitel esetleg gyógyszerszedés következményeként – fel sem tűnik sokáig a probléma, hiszen egy egyszerű szemszárazsággal járó jeleket észlelnek: égető, viszkető érzést és idegentest-érzést a szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top